В света около 285 млн. са хората със сериозно увредено зрение, от които 40 млн. са слепи. Световната здравна организация обръща внимание върху нарушенията в зрението, за да се насочат усилията на офталмолозите в световен мащаб за предотвратяване на слепотата. 11 октомври е обявен за Международен ден на зрението.
"Доказано е, че 80% от зрителните нарушения са предотвратими и лечими”, категорична е д-р Йорданка Кирилова, офталмолог в Специализираната очна болница „Акад. Пашев”.

Ако се дагностицират рано заболяванията, причиняващи слепота, зрението може да бъде спасено.

Най-честите болести, водещи до слепота са:

Катаракта (перде на окото)
Може да се премахне помътнялата леща и да се замени с нова, прозрачна, изкуствена леща чрез извършване на едночасова операция. Човек е в състояние да гледа с новата леща няколко часа след операцията.

Диабетна ретинопатия
Загубата на зрение може да се предотврати с добър контрол върху крънвната захар. Освен това дори и при липса на оплаквания от очите, хората с доказан захарен диабет трябва да си правят профилактичен преглед на очното дъно, всяка година. Д-р Кирилова споменава за свои пациенти, които се лекуват от захарен диабет в продължение на 6, дори 20 години, но не са ходили на профилактичен очен преглед и идват при нея, едва когато уврежданията са напреднали: "Не трябва да има оплаквания, за да се ходи на преглед. Има ли оплаквания – вече е късно. Тежки операции, лазерно лечение”.

Глаукома
Няма излекуване на това заболяване, но със съвременните методи, може да се запази зрението за цял живот. С капки, с лазерно лечение и с операции за глаукома, слепотата е предотвратима. При най-честата форма на глаукома няма оплаквания. Ако се установи с профилактичен преглед навреме, може много да се помогне. Обикновено това се отнася за хората над 50 годишна възраст и тези, които имат наследствена обремененост. Те трябва да си правят преглед веднъж в годината за глаукома. Измерване на вътреочното налягане не е достатъчен. Специализираният преглед включва допълнително изследване, което се поема от Здравната каса.

Макулна дегенерация
Заболяването дегенерация на макулата се наблюдава при възрастни хора над 65 години Тъй като е нарушено централното зрение, човек започва да не може да чете, да пише. Напредъкът на офталмологията позволява и това сериозно заболяване да може да се лекува с вътреочни медикаменти. Изискването е, да бъде забелязано навреме. Със затваряне на двете очи последователно човек може да гледа прави линии или електрически стълб и да установи дали образът е еднакъв или се изкривява.

Профилактични очни прегледи при децата се правят на 3 и 6 годишна възраст, за да се провери дали нямат мързеливо око (амблиопия), което обикновено се установява в училищна възраст, но тогава е късно. Затова пък установено навреме, за него има успешно лечение.

Безплатни профилактични очни прегледи ще се извършват на 11 октомври от 9 до 17 ч. в Университетската специализирана очна болница „Акад. Пашев”, в сградата на 18 ДКЦ. Записване на тел.: 02/9487901; 0885251917; 0896738118; 0878904231.