В сезона на гриповете и настинките, онова, което вълнува най-силно всеки родител, е здравето на детето му. И тук неминуемо идва въпросът: Трябва ли при появата още на първите симптоми на грипа да натъпчем малчугана си с лекарства? Или има и други, макар и наглед поостарели методи за лечение и профилактика?

Ето няколко идеи за това какво е добре да опитате, за да облекчите детето си, преди да хукнете към лекарския кабинет:

1. Парни бани и гореща вана

Сухият въздух може да отпуши нослето на детето и да му помогне да диша по-леко. Затоплете добре банята, напълнете ваната с гореща вода и сложете детето вътре. Парата наоколо и загряването на тялото му гарантират премахването поне на част от симптомите на настинката.

Преди да сложите детето да си легне, пуснете в действие овлажнител със студена пара в стаята му. Освеженият въздух ще му помогне да спи по-добре.

2. Хидратация

Ако детето ви не се храни, както обикновено, докато е болно, не се тревожете. Следете обаче за това то да не започне да пие по-малко течности. Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е вероятността да се обезводни. Давайте на новородените кърма или мляко възможно най-често (най-подходящото време за това е след къпане). На по-порасналите деца пък може да предлагате редово ледени близалки, ако отказват да пият вода.

Как да разберем дали организмът на детето ни е дехидратиран? Признаци за такова състояние са сухите устни, по-малкото сменени памперси на бебето или по-редките ходения до тоалетна при по-големите, изнервеността, прекалената сънливост, хлътналите очи, студените ръце и крака, набръчканата кожа.

3. Лъжичка мед

Ако детето ви не може да спи от постоянната кашлица и е на възраст над 1 годинка, дайте му половин супена лъжица мед. Тя ще подейства по същия начин като сиропа за кашлица, но е гарантирано, че няма да има никакви странични ефекти. Медът успокоява гърлото и има антибактериали свойства, който помагат в борбата с болестта като цяло.

При бебетата на възраст по-малко от годинка обаче медът може да повиши риска от ботулизъм.

4. Пушенето забранено!

Поне докато детето ви не се пребори с настинката или грипа, превърнете дома си в зона за непушачи. Малчуганите, които редовно вдишват тютюнев дим, са по-застрашени от простуди, кашлица и ушни инфекции. Бебетата на възраст под 2 години пък могат да развият пневмония или бронхит, ако ежедневно са пасивни пушачи.

5. Височина под главата

Ако детето ви е мъничко и все още не се върти много насън, сложете плътни хавлии или по-тънки книги под краката на люлката откъм главата на малчугана. Това ще помогне за по-бързото отичане на секретите от синусите.  В никакъв случай обаче не поставяйте каквото и да било директно под главичката му – може да се окаже опасно.