Ароматите имат мощно въздействие върху ума и емоциите. За парфюмите през лятото е в сила правилото "По-малко е по-добре”. Прекаляването с ароматите също може да бъде непоносимо. Горещината създава условия организмът по-бързо да ги излъчва, а това може да окаже обратен ефект от уханието. 

Летните аромати са по-свежи в сравнение с тежките зимни парфюми. Разбира се, може да използвате и силни парфюми в разгара на лятото, но те са твърде натрапчиви и излизат от "личния кръг” на аромата, който би трябвало да бъде една ръка разстояние. Срокът на годност на добрите парфюми е около 3 години. Затова за лятото избирайте по-лек аромат в гамата на цитрусовите плодове с цветни нотки, които напомнят на разцъфнало цвете.

Парфюмът, нанесен директно върху дрехи, може да създаде петна. Когато попадне върху синтетични материи, ароматът му се изменя до неузнаваемост. Прилагайте парфюм директно върху кожата на така наречените "горещи точки" по тялото (на шията, на вътрешната страна на китката), където може да усетите пулса си. Смята се, че загрятата кожа там освобождава аромата и букетът от ухания се изявява най-пълноценно.

Разбира се, ароматерапията е и едно от средствата за справяне с умората.

Парфюмът трябва да се съхранява далече от пряка слънчева светлина, за да не се промени неговия аромат.

Тоалетната вода може да нанасяте на всеки 3-4 часа. При суха кожа освежаването на аромата трябва да става по-често, защото Еau de Toilette запазва 20% от аромата си през деня, а Eau de Parfum - 40% от аромата си. 

За летните вечери може да използвате силен екзотичен парфюм, който запазва своя аромат и обикновено не се налага да се добавя от него. През топлите месеци нанасяйте значително по-малко, а ако е нужно го прилагайте по-често. Другата възможност за намаляване на количеството е да го комбинирате с лосион за тяло или с душ гел от серията на парфюма. 

Уханието на парфюм е акцент от вашия стил за постигнане на финес и изисканост.

Проф. Ровести, изучавал въздействието на есенциите върху психиката коментира, че есенциите не са чудотворни лекарства при смущения в настроението, но със сигурност го подобряват. Как да направим мъдър избор на подходящите есенции за себе си може да прочетете в следващия пост.