Често може да забележим как и вече порастнали, отново чакаме закрила и подкрепа от родителите си. Дали това не е липса на изградена самостоятелност, се установява лесно, като направим бърз преглед върху най-смелите си мечти. Надхвърлят ли те границите на семейния дом, бита, традициите и стила на живота в него.

За да реализира уникален по своя колорит и постижения живот, човек се нуждае от осъзнато постоянство,

за да може този прогрес в личен план да издържи на подценяването и дори на забраните. Оказва се, че при осъществяване на мечтите, страхът започва да взема превес в ежедневните ни планове. 

Страхът във всичките му  форми - от утрешния ден, от чуждото мнение, от провал, от загуба, заедно с червейчето на съмнението, започват да подкопават успеха,

защото обезсърченият човек не може да надскочи себе си. Плъзга се по ролбата на недоволството, неудовлетворението и разочарованието и се озовава в капана на най-различни заболявания. Много са болестите с доказана психогенна причина – захарен диабет, сърдечна невроза, невродермит, безсъние, язвена болест и т.н.

Когато четем как сами да изградим своето позитивно мислене, отново

безгрижно се самоизлъгваме с репликата „ А.., че  аз съм си положителен човек по природа”.

Дали е така, лесно може да се разбере от отговорите на въпросите: Обичам ли хората? Обичам ли съседите си? Обичам ли колегите си? Обичам ли роднините си (поне)? За тези отговори не носите отговорност пред никого освен пред самите себе си.

Продължаваме със себеоценката на положителното си мислене. Нека си припомним броя на хората, на които сме успели да простим, след като съзнателно или не, са ни оскърбили. Това, което и аз разбрах скоро е, че

при налично желание да прощаваме, трябва да започнем от себе си.

Поддържането на тягостното чувство за вина за отминали събития не е здравословно. Простете на себе си, но простете и на тези, които според вас са се държали несправедливо лошо с вас, защото

чувството за дълбока обида може да разруши сериозно здравето.

Успокояващото е, че тези разрушителни емоции на страх, обида и вина, могат да се превъзмогнат. Спортуването и танците дават изключително много положителна енергия и ведрост. Хобита свързани с рисуване, театър и музика също помагат за това да заставанем над дребнавостите. Съзерцаването на красотата на природата или отглеждане на домашни любимци предизвикват не по-малко умиляване и поводи за радост.

„Чудеса стават там, където вярваме в тях и колкото повече вярваме, толкова по-често стават те”. С този цитат на Дидро,  холистичният терапевт д-р Румяна Цанкова ни уверява, че можем да бъдем здрави, ако мислим позитивно. Интервю с нея вижте във „Видео по тема”.