.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Да изкараме ангелите на хълцането

| преди 8 години
Да изкараме ангелите на хълцането
Злоупотребата с алкохол и храна е една от честите причини за хълцането. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Алтернативни начини за справяне с досадното изживяване, наречено хълцане

Когато се смеем, когато преяждаме или се храним бързо, пием алкохол, а и доста често ни се е случвало да започнем да хълцаме ей така без никаква причина. В повечето случаи пристъпите преминават за няколко минути, най-много половин час и въпреки това е доста неприятно изживяване.

Досадата наречена хълцане се причинява от спазъм на диафрагмата, който води до бързо принудително вдишване на въздух, последвано от издаването на неконтролируем характерен звук – хлъц. Най-досадната част от цялото нещо е това, че не можем да овладеем неволните конвулсии, които на всичкото отгоре са придружени от звуци, които се прокрадват през зъби без да сме искали.

  • Най-разпространеният начин да се справим с хълцането е поемането и задържането на въздух в белите дробове. Това е техника, която не всеки път помага, но си струва да се опита, тъй като не изисква никаква предварителна подготовка, медикаменти и излишни усилия. Просто поемете дълбоко въздух и задръжте колкото можете по-дълго. Повторете няколко пъти, докато се убедите, че хълцането е изчезнало напълно.
  • Ако все пак този метод не помогне, то за следващия ще ви трябва помощник, който да ви изненада в момент, в който изобщо не сте подготвени, или с две думи „да ви изкара ангелите”.
  • И ако вашият „помощник” го направи, вие пък му се изплезете. Не, не,  защото той ви е изплашил, а за да сте по-сигурни, че хълцавицата няма да продължи да ви тормози. Странно е, но има доста случаи, в които методът е помогнал ефикасно.
  • И ако предишното „лечение” ви се струва шантаво, то това направо ще ви зашемети – нужно е да погъделичкате небцето в устната кухина с памучен тампон за уши.
  • Облекчение можете да намерите и като поставите лъжичка захар или резен лимон в горната част на езика в близост до гърлото. Задръжте ги колкото можете, докато усетите, че проблемът с хълцането отминава.
  • Вдишването и издишването в найлоново или хартиено пликче работи на същия принцип като задържането на дъха – намалява съдържанието на въглероден диоксид в кръвния поток, организмът се втурва да се справя с новия проблем и съответно забравя за стария, а именно досадното и изморително хълцане.

Не на последно място ще предупредим, че бързото хранене, преяждането и консумацията на пикантни храни може да доведе до досадата, наречена хълцане. Така че внимавайте какво и как консумирате, за да не се налага отново да търсите настоящата статия.

И накрая: ако хълцането продължи повече от един ден или се повтаря на определени интервали от време, е нужно да потърсите специализирана лекарска помощ.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?