Безспорно, лятото е сезонът на по-честите и продължителни пътувания

Дали сме с автомобил, влак, автобус или самолет, краката отичат. Това се предизвиква от неизбежното обездвижване, което пък от своя страна е причина за застоя на кръвта във вените.

Освен изтръпване и болка, отокът носи допълнителен риск

от развитие на т.нар. варикоза – заболяване, придобило гражданственост под името "разширени вени". Ето защо, докато пътуваме, трябва да използваме всяка възможност за раздвижване.

Тук ви споделям няколко елементарни хитринки,

които личният ми лекар непрекъснато ми ги напомня, и които ефикасно помагат да се избегне отичането и свързаните с него усложнения на краката по време на дълъг път:

• Настанете се удобно, без да кръстосвате краката си по време на цялото пътуване. Вместо това, спокойно можете да отпуснете и изпънете краката си глезен върху глезен.

• Докато седите, движете периодично краката си.

• Използвайте възможностите, ако има такива, да се разхождате поне един път на всеки час.

• Ако шофирате, спирайте поне на час и половина-два и правете кратка разходка.

Раздвижвайте глезените си като правите кръгообразни движения със стъпалата си. Разнообразявайте това упражнение, като повдигате последователно петите и палците.

Избягвайте тесните дрехи по време на дълъг път. Те притискат тъканите и затрудняват кръвообръщението и венозното отичане.

Пийте достатъчно течности, за да избегнете обезводняването. При дехидратация кръвта се сгъстява и по-трудно циркулира.

Разтягайте и разтривайте прасците поне на всеки час.

С това, разбира се, не се изчерпват възможностите да си помогнем и да направим пътуването по-поносимо и комфортно, но вярвям, те са достатъчни, за да избегнем, или поне да намалим, риска от отичане на краката.