Оказва се, че освен с уханието си, канелата се отличава и с нежно сладкия си вкус, което я превръща в идеален здравословен заместител на захарта. Следва да си отговорим на въпроса: Можем ли да добавяме канела в кафето и в какви дози?

#Канелата в медицината: Тогава и сега
Канелата е ароматна подправка, използвана още от древни времена както заради нейните аромат и вкус, така и заради удивителните й лечебни качества. В аюрведическата традиция, канелата се използва за лечение на настинки и запек, срещу акне и дехидратирана кожа, за облекчаване на болката и регулиране на метаболизма. Древните египтяни дори използвали канелата като важна съставка при балсамирането, може би, най-вече заради нейните антибактериални, противогъбични и антимикробни свойства.

Съвременната наука подкрепя всички горни твърдения, като препоръчва канелата още и като средство за борба с инфекциите на пикочните пътища, за облекчаване на менструални болки и подобряване на когнитивната функция. Сред качествата, които съвременните учени изтъкват, са нейните антиоксидантни, противовъзпалителни, имуностимулиращи и стабилизиращи кръвната захар способности.

#Какво представлява канелата
Канелата е ароматна подправка, която се извлича от вътрешната част на кората на тропическо лаврово дърво. Съществуват безкрайно много разновидности, но само два вида се използват с търговска цел: цейлонска канела, понякога наричана "истинска" канела, чиято родина е Шри Ланка. Другият разпространен вид е китайската й разновидност - Касия. Тя произхожда от Индонезия и Китай, отличава се от цейлонската с по-натрапчивия си и лютив вкус.

#Каква е разликата между цейлонската канела и Касия?
От научна гледна точка има само една ключова разлика между канелата от Цейлон и нейната китайска разновидност: Касия съдържа кумарин - органично химическо съединение, което присъства естествено в много растения. Високите дози на кумарин могат да причинят увреждане на черния дроб при хората, така че повечето специалисти препоръчват нейното избягване, отдавайки предпочитанията си на цейлонската канела.

#Какво е оптималното здравословно количество канела
Според наложените данни дневната здравословна доза канела не бива да надвишава повече от 1 ч.л до максимум 2 с.л. (между половин и шест грама). Чернодробна токсичност от кумарин се получава, когато редовно пием повече от 50 милиграма на ден.

Вероятността от странични ефекти при човек е ниска. По принцип аз препоръчвам половин чаена лъжичка канела Касия на ден, което дава 30 милиграма кумарин максимум. А това количество е далеч под прага от 50 милиграма.

И ето че стигнахме до въпроса: Можем ли да добавим канела в кафето си вместо захар, и на коя от двете разновидности е добре да се спрем?

Да. Оказва се, че в магазините за здравословни храни лесно можем да открием канела без кумарин (цейлонска). Но последните изследвания отдават предимство не на цейлонската, а на нейната разновидност Касия. Канела Касия е най-лесният, най-евтиният и най-вкусният начин за получаване на терапевтичен ефект. И добавя, че щипка канела Касия би била чудесна добавка към сутрешното кафе.