Днес могат да се видят две модификации на солариуми - хоризонтални и вертикални. Съществува погрешно мнение, че от вертикалните солариуми се получава по-добър загар за по-кратко време, което не е напълно така. Скоростта на потъмняването на кожата зависи от количеството на лампите и тяхната мощност.

Ултравиолетовите лъчи на солариумите спомагат за синтеза на меланин, кожният пигмент, който определя цвета на кожата. Те помагат и за образуване на витамин D, който е необходим за здравето на сърцето, кръвоносните съдове и костите.

Предимство на вертикалните солариуми е, че при тях няма пряк контакт на тялото със стъклените лампи. Неудобството на вертикалните кабини е, че не позволявт човек да се отпусне, защото стои прав и неподвижен.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

При хоризонталните солариуми човек лежи и може да почива под ултравиолетови лъчи. Освен това се получава по-равномерен загар на цялото тяло.

Благодарение на соларните бани се повишава нивото на слънцезащита на кожата. Много от специалистите препоръчват 1-2 процедури в солариум преди отиване  на море. По този начин се предтвратява слънчевото изгаряне в първите дни от ваканцията.

В северните страни, където слънчевите дни са по-оскъдни, ултравиолетовото облъчване в солариум се използва за подобряване на настроението, защото се засилва синтезата на ендорфини - хормоните на щастието.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Ултравиолетовите лъчи стимулират общо нервната система. Затова солариумът се препоръчва при склонност към депресия.

Шоколадов тен може да се придобие след 10 сеанса, а за поддържане на тена е достатъчно да се посещава солариум веднъж на две седмици.

Добре е да се знае, че 15-20 минути в солариум за кожата се равняват на цял ден под преките слънчеви лъчи. Дозирането е необходимо, защото под въздействие на лъчите организмът работи в ускорен режим. 

Главното е да имате мярка в излагането на ултравиолетово облъчване в солариум. Рискът от изгаряне е по-малък при кратки сеанси.

Преди влизане в солариума кожата трябва да е чиста, но не мокра.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Основни предупреждения при ползване на солариум

Не забравяйте предпазните очила, за да не навредите на очите си.

Косата завивайте с кърпа.

След всеки сеанс подхранвайте кожата с хидратиращ крем.

Солариумът не е подходящ за хора с витилиго (бели петна по кожата поради загуба на меланоцити, които произвеждат пигмента меланин). Петната са много чувствителни на ултравиолетовите лъчи и са склонни към изгаряне.

Дамите с множество бенки, чийто диаметър е по-голям от 5 мм, също не бива да посещават соларно студио.  

Постепенно придобитият тен е най-устойчив, красив и полезен за здравето.

Снимка:Thinkstock/Getty Images