Настъпи летният сезон, а той е най-подходящия за събиране на лечебни растения. Време е за бране и сушене на невен (Calendula officinalis). Той е сред най-ценните лечебни растения. "Наподобява арниката, но я превъзхожда по лечебна сила”, пише Мария Требен. Има противовъзпалително действие, усилва дейността на сърцето, успокоява централната нервна система.

Чай от невен помага при силна диария

Приготвя се като запарка - една препълнена чаена лъжичка цветчета невен се попарват с 250 мл кипяща вода. Оставя се да изстине. Пие се неподсладен. Препоръчва се при чернодробни заболявания, вкл. хепатит, по една супена лъжица от отварата на всеки четвърт час. Снимка: Вергиния Николова

Невенът се бере при силно обедно слънце

Тогава лечебната му сила е най-голяма, защото има повече етерични масла.

Домашен мехлем от невен

Две препълнени шепи невен (листа, цветове и стъбла) се нарязват на дребно. 250 г свинска мас се разтапя като за пържене. В горещата мазнина се добавя и разбърква нарязаният невен. След 1-2 мин. се сваля от котлона. Оставя се да престои един ден. На следващия, след като се затопли, за да се втечни, се прецежда. Снимка: Вергиния Николова

Използва се за успокояване на разширените вени

Върху ленена кърпа се нанася тънък слой мехлем от невен и се завиват подбедриците. Този "компрес" се носи до усещане за доскофорт. Процедурата може да се прилага в продължение на няколко седмици.

Действа добре срещу гъбички по краката и ноктите чрез редовно мазане, след тяхното измиване и подсушаване.

Моята майка го прилага като универсално средство за лечение на рани на домашните любимци, защото не е опасен, когато го оближат.

Любопитно

Цветовете на невена са своеобразен метеорологичен помощник. Ако след 7 ч. сутринта цветчетата са затворени, това показва, че през деня ще вали дъжд. Затова го наричат "дъждопоказател”.

Снимка: Вергиния Николова