Бременността и раждането са сред най-хубавите моменти в живота на всяка майка. Имайки предвид това, можем да си обясним желанието на повечето бременни да разберат как изглежда бебето и да се опитат да си представят как се чувства то в утробата. Някои майки се опитват дори да отгатнат характера на детето си още преди да се е родило. И всичко това е възможно само благодарение на бурното развитие на новите технологии и на възможностите на сертифицираните фетални специалисти (фокусирани върху развитието на плода). Феталната медицина дава повече сигурност по време на бременността и разкрива вътреутробната връзка майка-бебе по съвършено нов начин.

По-ясна и детайлна картина - повече сигурност през бременността

Ултразвукът е неинвазивен диагностичен метод, който дава възможност на специалистите по фетална медицина и акушер-гинеколозите непосредствено да наблюдават плода, а за родителите това е възможност "на живо" да видят своето бебе и неговото развитие още преди раждането.

Заедно с подобряването на качеството на картината на стандартните двуизмерни ултразвукови апарати, бързият технологичен напредък даде възможност за съвсем нов преглед, който се базира на ехографското изследване. Става въпрос за апарати, които изграждат триизмерна картина и позволяват записването на 3D видео на анализирания обект. За разлика от стандартния ехограф, при който се вижда силует на образа и сенки, чрез апаратите с висока резолюция и триизмерна визия буквално имате чувството, че виждате всичко в дълбочина с обемна  ориентация. За да разберете сравнението по-добре, представете си каква е разликата между снимка и скулптура.  

Продължителността на прегледа  зависи от гестационната седмица, големината и разположението на плода. Обикновено изследването продължава между 30 - 60 мин и не изисква някаква специална подготовка на бременната жена.

Какво е значението на специализираните ултразвукови прегледи по време на бременността?

Ултразвуковото изследване на бременността е важно, защото включва анализ на цялостната анатомична структура на плода, показва картина на феталния скелет, измерва големината на телцето, прави оглед на матката и плацентата. Триизмерната технология дава възможност за по-прецизна ранна диагностика на фетални и пренатални аномалии. Подобни изследвания помагат за по-доброто проследяване на многоплодна бременност и високорискови бременности.

Една от най-големите иновации на бондинг ултразвука е откриването на напълно нови и доскоро немислими измерения на вътреутробния живот. За първи път лекари и бъдещи родители стават свидетели на интензивния емоционален живот на плода месеци преди раждането - движенията, лицевите мимики, усмивката и дори смученето на пръстчетата.  

Бондинг ултразвук  е  ултразвукът с триизмерна технология,  който прави възможна връзката между родителите и плода в реално време на съвършено ново ниво. Допълнителна полезна информация за това ново, прецизно и детайлно проследяване на бременността можете да намерите на сайта на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ - специализиран център за женско и семейно здраве, където функционира най-модерния сектор по фетална и пренатална медицина в България.