.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

"Болни" ли сме от любов?

Боряна Константинова | преди 26 седмици
любов
Снимка: iStock
Липсата на апетит, безсънните нощи в мисли за любимия и затрудненията с концентрацията са част от "симптомите" на влюбването. Така реагира и тялото ни, когато се бори с вирусите

"Много си разсеяна, да не си влюбена?" са думи, които вярваме, че почти всеки е чувал. Липсата на апетит, безсънните нощи в мисли за любимия и затрудненията с концентрацията (защото тогава мислим само за обекта на нашите чувства) са другите "симптоми" на влюбването. Може би има голяма доза истина в израза "болен от любов"...

Нови изследвания показват, че човешките тела действително реагират на любовта по физически начин, който е подобен на борбата с вирусите. Влюбването е едно от ключовите емоционални преживявания в живота на човек и тези констатации са един интересен поглед върху проявата на човешката любов. Оказва се, че всяка нова любовна афера е придружена не само от психологически, но и от физиологични промени. 

Любовните трепети могат да стимулират жените да произвеждат специфичен вид протеин, който обикновено се използва за борба с инфекциите, пишат от британската медия "The Sun". Учени от "University of Calfornia" в Лос Анджелис взимат кръвни проби от 47 жени, които са в началото на нова връзка. Екипът прави изследвания и проучвания в период от 2 години и открива, че влюбването стимулира дамите да произвеждат интерферон - протеин, който обикновено се използва за борба с вируси.

Любов
Снимка: iStock

Проучването не се фокусира само върху физическото въздействие на любовта, но и върху нейното разпознаване в отношенията на хората. В бъдеще учените ще могат да установят дали хората наистина са влюбени и дали са на път да се разлюбят. Екипът стига до заключението, че в хода на една дългосрочна връзка биологичните маркери на любовта могат да изчезнат и когато отношенията с партньора ви узреят, вие няма да наподобявате "болни".

Учените все още не са провеждали никакви тестове върху мъже и не може да се каже, че това е вярно и за двата пола. Възможно е скоро да видим подобни биологични тестове в телевизионния ефир, а защо не и в терапевтичните практики? 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?