Може би сте забелязали, че усещате болка ниско в корема, точно около времето на овулация. Тази болка се нарича овулационна болка. Ако сте нащрек, може да забележите и други симпроми на овулацията – увеличаване на цервикалната слуз, подуване на корема, чувствителни гърди. Някои жени дори не забелязват болката от овулацията, защото тя е слаба, но за други е доста неприятна.

Какво е болката от овулацията?

Някои жени описват болката от овулацията като лека прерязваща, а други като менструална болка. Тя обикновено е от едната страна на долната част на корема, точно около бедрената кост. При жена с нормален цикъл по време на овулация се освобождава една яйцеклетка от един от яйчниците й. Тогава тя разкъсва малък фоликул. Именно това разкъсване може да предизвика болка и понякога дори малко зацапване или кървене. Ако следите вашия цикъл, ще забележите, че чувствате овулационната болка всеки път различно. Болката по време на овулация се редува всеки месец – ту от едната, ту от другата страна, в зависимост от това, кой яйчник освобождава яйцеклетка. Възможно е да чувствате болка и от едната страна няколко месеца подред.

Колко време трае болката на овулацията?

Когато една жена е в овулация, яйцеклетката се измъква през един фоликул в яйчника и се премества през фалопиевите тръби към матката. По време на овулацията маточната тръба има ритмични контракции. Те помагат на яйцеклетката да достигне от фалопиевите тръби до матката. Болката, която чувствате по време на овулация е най-вероятно от спукването на яйцеклетката от фоликула. След това може да забележите някои леки спазми на фалопиевите тръби, докато яйцеклетката се придвижва. Може да забележите по-остра болка в началото от спукването на фоликула и после болката става по-тъпа и приглушена. Тази болка може да продължи от няколко часа до няколко дни.

Болезнена овулация

За повечето жени болката от овулацията не е тежка и обикновено изчезва в рамките на един ден след овулацията. Ако имате силни коремни болки може да имате нещо различно от овулационна болка. Има няколко състояния, които могат да бъдат объркани с овулационна болка – кисти на яйчниците, апендицит или ендометриоза. Ако имате силни коремни болки и е нетипично за вас, няколко дни след овулацията, се консултирайте с вашия лекар.

Как да облекчите болката от овулацията?

Ако чувствате дискомфорт и болка от овулацията, има няколко неща, които може да направите, за да облекчите болката:

- Пийте много вода. Дехидратацията може да засили болката от овулацията. Пийте поне по 7-8 чаши вода на ден.

- Вземете си топла вана. Топлата вана ще ви помогне да се отпуснете и може да помогне за облекчаване на болката.

- Използвайте електрическа възглавничка. Електрическите възглавнички са страхотни за облекчаване на коремни и мускулни болки.

- Вземете болкоуспокояващо, веднага след като забележите овулационна болка.

- Помислете за противозачатъчни. Ако имате силни болки попитайте вашия лекар за хапчета подходящи за вас, освен ако не се опитвате да забременеете.

д-р Иван Костов
II-ра САГБАЛ Шейново
Мобилен тел.: +359 886 398703
e-mail: [email protected]

Материалът е предоставен от www.mamatatkoiaz.bg