Болката в гърдите при кърмещите жени не е задължителна. Появява се, ако не се изцежда млякото след кърмене, не се редуват двете гърди или от лоша лична хигиена.

В училищата за бъдещи родители още по време на бременността жените се обучат как да подготвят гърдите си за кърмене чрез фрикции. Те научават основните правила за редуване на гърдите при кърмене и изцеждане на останалото мляко в гърдите. 

Мастит или възпаление на млечната жлеза се получава, когато има напукване на зърното и то служи като входна врата за инфекцията. Затова е необходимо да се поддържат чисти гърдите, а ръцете да се измиват преди всяко кърмене.

Възпалението се благоприятства и от наличието на остатъчно мляко след кърменето (лактостаза).

Причина може да е и неумението на майка да кърми при първо бебе или неправилно изцеждане при повече кърма. За да не се стигне до абсцес, чието лечение е хирургично, при появата на болка в гърдите се консултирайте с лекар.

Облекчаващо действа редуването на топли и студени компреси.

Топлите компреси подобряват кръвоснабдяването и разширението на млечните каналчетата, а студените - намаляват усещането за болка.

Профилактиката на мастита включва:

- Подготовка на гърдите за кърмене преди раждането.
- Недопускане на застой на мляко в гърдите чрез редовно кърмене и изцеждане на остатъка мляко от гърдата.
- Спазване на висока лична хигиена на ръцете.
- Поддържане на здрава и чиста кожа на гърдите, за да не се допуска нецепването й.
- Някои майки слагат детето на гърдата и без мляко, за да го успокоят, което е груба грешка. По-добре в такъв момент е да се предложи биберон.