Съвременният лаптоп е лек, понякога дори го носим с една ръка, и когато имаме безжична мрежа неизбежно е изкушението да посядаме където и да е, за да работим  с него. Спомням си една вечер, когато племенничката ми грабна новия ми лаптоп и се метна в люлеещия се стол с думите: ”Е, това ми е било мечта!”.

Дълго време и аз работих така, но след час-два с лаптопа се налагаше да прохождам с охкане. В горещите месеци все по-отчетливо усещах, че  лаптопът в скута ми загрява краката. Разбира се, търсех всевъзможни начини да си създавам комфорт на седене с възглавнички под мен, зад мен, около мен, но гърбът ми си изтръпваше и така осъзнах: "Бюро и за лаптопа!”.

Когато лаптопът е на бюро, тялото ни е освободено от принудителната поза

и можем свободно да се раздвижваме и да намираме удобната позиция. Липсата на движение заедно с неправилна стойка е основения увреждащ механизъм  при  работа на лаптоп. Специалистите  ни препоръчват да променяме  позата си поне 4 пъти в час.

Изправеният гръб символизира не само външна, но и вътрешна сила.

Това, че волевото изправяне на стойката мигновено се отразява на самочувствието, може да изпробвате сами:  Изтеглете раменете си назад, изпънете се от кръста нагоре и ще се почувствате с осанка на човек в добър тонус.

Срещу застоя на кръвта в подбедриците сложете под бюрото поставка за крака. Ако се заседите можете да правите кръгове със стъпалата. Високите токове практически изключват мускулната помпа на подбедриците. Затова пък, през лятото е лесно в сандалите да свивате и отпускате пръстите на краката –  едно полезно упражнение, за да противодействате на застоя на кръвта.

На бюрото до лаптопа си осигурете настолна лампа

за вечерите и когато клавиатурата не е добре осветена. Височината на монитора трябва да бъде на нивото на очите. Всичко останало около него като живо цвете, кактус, кристална пирамида и т.н., е по ваш избор.