Преди 150 години немският лекар Вилхелм Шуслер доказва, че тялото боледува, когато е нарушен метаболизмът на клетъчно ниво. С множество експерименти на патоанаточимични препарати д-р Шуслер стига до извода, че болестта на определен орган е в резултат на нарушен баланс между изграждащите го основни соли, т.е.

смутена минерална обмяна в клетката,

което създава податливостта към различни заболявания. Така се създава знанието за правилното разпределение и усвояване на минералите в клетката и се поставя началото на метод за биохимичното балансиране на увредените органи.

Минералните соли присъстват в храната, но не всякога могат да се усвоят от клетките. По същото време хомеопатията в Германия се ползва с достатъчна популярност.

Специалният метод за приготвяне на шуслеровите соли, на принципа на хомеопатичните разреждания и вертикални разклащания, улеснява достъпа им в клетките. Предимствоно, което е общовалидно за хомеопатичните средства, е тяхната безвредност.

В Германия  шуслеровите соли намират своето място срещу умора, чернодробни увреждания, секрети в дихателните пътища, патологични отлагания в ставите, вкл. подагра, а жените ги използват за свежест и красота.

В хомеопатични разреждания 12-те основни соли, които  изграждат органите на човешкото тяло, могат да подобряват нарушеното здраве.