За лечебното растение бял равнец (Achillea millefolium) в старите билкарски книги може да се намери определението "избавление от всички беди”. Това непретенциозно жилаво растение вече цъфти по поляните и край житните ниви.

Във фитотерапията се използват цветовете. Подобно на невена, бял равнец се бере по обедно силно слънце. Тогава максимално се синтезират етерични масла, които му придават специфично тръпчивото ухание и разбира се лечебната сила. Не бих го определила като нежен и примамлив аромат, но

добре е чай от бял равнец да пие всяка жена.

По една чаша на ден регулира нередовната менструация при млади жени и премахва безпокойството по време на климактериум.

Приготвяне на чай от бял равнец

Една препълнена чаена лъжичка цветове от бял равнец се попарва с 250 мл кипяща вода. Оставя се да изстине. Пие се сутрин на гладно.

При мигрена с болки в очите и световъртеж се пие горещ чай на глътки сутрин и вечер

Препоръчва се на хора, при които "сякаш всичко е загубено”, заради стимулиращо въздействие върху костния мозък и кръвообразуването. Освен това осигурява детоксикация на оранизма чрез стимулиране на бъбречната функция.

Подобрява храносмилателните процеси

като възбужда апетита и остранява спазмите и образуването на газове. Осигурява редовна дефекация. Облекчава силните стомашни киселини.

За жените особено благоприятен ефект върху половата система оказват баните с добавена отвара от бял равнец. Снимка: freedigitalphotos.net