Менопаузата е времето на прекратяване на менструалните цикли при жените. В този период на затихване на яйчниковата функция нивото на женските хормони и по-специално на естрогена намалява с около 2/3. Правилното хранене през целия живот и особено преди менопаузата е един от най-добрите начини за предотвратяване на усложненията й - горещите вълни, нощното изпотяване, сухота на вагината, остеопороза, сърдечен инфаркт и др. 

Храните, които е редно да се консумират преди менопаузата

Съдържащите фитоестрогени соеви продукти имитират ефекта на естрогена в тялото. Това са сирене тофу, соево мляко, соево брашно, както и бобовите храни – грах, фасул, фъстъци; зърнените  – пшеница, ръж, овес, кълнове, ядките – орехи, бадеми, кашу; плодовете – ябълки, грозде, портокали; зеленчуците – картофи, броколи, карфиол, целина, резене.

Богатите на омега-3 мастни киселини храни намаляват риска от сърдечен инфаркт и предотвратяват подуването на корема. Има ги в рибеното масло, тлъстите риби (сьомга, скумрия, риба тон), лененото семе, студено пресованите растителни мазнини.

Богатите на калций храни предотвратяват развитието на остеопороза. Такива са прясното мляко, кисело мляко, сирене, сардини заедно с костите.

Витамините С и Е са ефективни срещу горещи вълни, нощно изпотяване и за възпрепятстване на усещането за вагинална сухота. Съдържат се в семената и ядките, авокадото, прасковите, пълнозърнестите храни, спанака, броколите, аспержите и сушените сливи.

Витамини В комплекс помагат при психологическите проблеми, свързани с менопаузата. Добре е 3 пъти в седмицата да се консумира покълнало жито или да се взема допълнително витамин В комплекс.

Какво да се ограничи

Кафето, защото извлича калция от костите.

Наситените мазнини от тлъстото месо и пържените храни, които намаляват усвояването на естрогена.

Солта, тъй като води до задръжка на течности, което се отразява на теглото и повишава апетита.

Алкохолни напитки, защото разширяват кръвоносните съдове и увеличават притока на кръв, което улеснява горещите вълни.

Гладуването не се препоръчва.