На 1 декември е Световният  ден за борба срещу СПИН. Мотото на АНТИСПИН кампанията тази година е  ”Презерватирай се”. Безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, всеки желаещ може да си направи

в мобилните кабинети, които ще бъдат разположени в София както следва:

  • От  10 - 16 ч. на Попа
  • От  10 - 13 ч. на паркинга пред централния вход на търговския център The Mall  на ”Цариградско шосе” №115
  • От 17 – 19:30 ч. в подлеза на метростанция ”Сердика”
  • На 1 и 2 декември през целия ден в Нов български университет.

Постоянната и правилна употреба на презервативи е най-ефективният начин за предпазване от ХИВ/СПИН и други сексуално преносими инфекции. Затова и Българският младежки червен кръст ще открие два пункта в подлезите на метрото

на метростанциите СУ "Св. Климент Охридски" и "Сердика" от 15.30 - 18 ч., където ще се раздават презервативи и ще се правят демонстрации за правилната им употреба.

В 18 ч от метростанция ”Сердика” ще тръгне шествие със свещи на младите червенокръстци и техните партньори, което ще се включи в ритуала по запалването на коледната елха от г-жа Йорданка Фандъкова. По пътя на шествието доброволците също ще разпространяват информационни материали, червени лентички и презервативи – единственото надеждно средство за предпазване от ХИВ.

"Да не забравяме, че трябва да се пазим с какви хора общуваме сексуално.”, призовава рок звездата Милена Славова,

посланик на тазгодишната АНТИСПИН кампания. Тя ще присъства при оформянето на „червена панделка” – символ на борбата срещу СПИН, на стълбите на Университета в 19 ч.

През тази година са регистрирани 6 бременни жени, носителки на вируса, и 2 ХИВ-позитивни деца. За да не се раждат деца с ХИВ/СПИН, всички бременни е добре да се изследват. ” Така с един тест ще се спасят два живота”, казва за профилактиката на бременността срещу ХИВ/СПИН имунологът проф. д-р Христо Тасков.  Изключително важно е всички жени да се изследват за ХИВ в първия и третия триместър от бременността.

Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна профилактика за предпазване предаването на вируса от ХИВ-позитивна майка на нейното дете. При навременното й прилагане детето може да остане здраво в над 98% от случаите. ”Осигурено е лечение на абсолютно всички, които се нуждаят. Осигурени са всички медикаменти, с които светът разполага”, обобщава проф. Тасков.

Статистиката сочи, че у нас през 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броя на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица между 30 и 49 години. ”Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – инжекционно употребяващите наркотици и гей общността”, подчертава доц. д-р Тонка Върлева.

Опитът на специалистите показва, че когато антиретровирусната терапия е била започната навреме, пациентите успяват да преживеят повече от 20 години.