От древността по нашите земи хората са търсели изцеление в минералните бани. Само в региона на столицата има над 40 минерални извора, които по състав са предимно хидрокарбонатно-сулфатни. Те са подходящи за пиене от хора с възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт и хиперациден гастрит.

Противовъзпалителното действие се дължи на промяната на киселинността

в стомашния, чревния, жлъчния и панкреасния сокове. По този начин се премахват условията за развитието на болестотворните микроорганизми.

Установено е и антиалергично действие на хидрокарбонатните води

поради техния антихистаминов ефект. Минералните води с хидрокарбонатни йони са тези в Меричлери, Мрамор, Илиенци, Требич, Михалково, Курило, Голяма фуча, Генерал Тодорови др. Някои от тези води са същевременно и въглекисели и сулфатни или сулфидни.

Подземните води, обогатени с минерални вещества в йонно състояние или газове (въглероден диосксид, радон, сероводород), са дар от природата за поддържане на човешкото здраве.

На нашата територия извира минерална вода с най-високата температура в континентална Европа 103 градуса по Целзий и това е

Сапаревобанският гейзер с лечебен ефект върху опорно-двигателния апарат и периферната нервна система,

за които имам дългогодишни наблюдения и много добри впечатления. Лечебните вани помагат още при артрит и ревматизъм, заради обогатяването на ставния хрущял със сяра.

Сулфидни са минералните води във Видин, Шабла, Кюстендил, Биримирци

Пиенето на сулфидни води подобрява детоксикиращата дейност на черния дроб, затова се препоръчват при хронични интоксикации с тежки метали и обменно-ендокринни нарушения. Те са лечебни и през кожната повърхност под формата на вани. Химическите елементи се натрупват като мантия върху кожата и дори след прекратяване на балнеолечението продължават да оказват ползотворно влияние.