Помните ли материала за епигенетиката? Там разказах как приемането на едни или други храни може да повлияе на експресията на различни гени и да наклони здравето ни в една или друга посока.

 

Скорошно изследване на "Отдела за хранителни науки и геномика" в университета "Корнел" показва, че приемът на холин по време на бременност се отразява на нивата на стрес – с други думи онова, с което се е хранила или не вашата майка, определя физиологичните ви реакции на стреса към днешна дата.

 

Холинът е жизненоважен елемент от групата на В витамините и се препоръчва при бременност заради участието му във формирането на нервната система на плода, както и за предпазване от преждевременно раждане.

 

Целта на изследването на д-р Каудил е да се сравни ефекта на хранителен режим, богат на холин с такъв с по-ниски нива и да се установи има ли връзка между приема на този елемент и нивата на кортизол в майчината кръв, плацента и пъпната връв. Тестовете показват, че майките приемали по-високи дози холин показват епигенетични промени, които водят до по-ниски нива на кортизол. Тъй като нивата на кортизол са свързани с психичното здраве и състоянието на сърдечносъдовата система, учените се надяват да докажат колко важен е майчиният прием на холин за бъдещето здраве на детето.

 

В изследването групата, която показва по-ниски нива на кортизол приема 930 мг холин дневно – количество, което лесно може да си набавим от диетата. Тази доза е напълно достатъчна да произведе ефектите, които учените наблюдават в експресията на гените свързани с регулацията на кортизола. Откритието е вълнуващо, защото показва че борбата със стреса започва още вътреутробно.

 

За мен е интересен фактът, че много традиционни диети, които целят да повишат плодовитостта на жените включват храни, богати на холин, като черен дроб, яйца и риба. Можем да предположим, че нашите предци добре са разбирали природни механизми, които учените чак сега разплитат.

Със съдействието на www.artofrealfood.com