Красотата на женското тяло с неговите овални и меки форми се дължи на по-високото съдържание на мазните в него. Нормално мазнините представляват 1/4 от женското тегло, докато при мъжа мазнините са едва 1/10 от общото тегло. Животът показва, че активната здрава жена запазва изящна фигура без целулит, независимо от годините.

Мит е, че целулитът е само козметичен дефект

В действителност, зад него се крият здравословни проблеми, свързани с нарушена обмяна на веществата и затруднена микроциркулация на кръвта. Често той е в комбинация със смущения в отделителните органи – червата, бъбреците, черния дроб, които са последица от лоши хранителни навици и заседнал начин на живот.

Да се иска еластична кожа без целулит не е каприз, но затова трябва да се промени всекидневния режим с включване на диета. За тази цел

сутрин трябва да започвате с прясно изцедени сокове или да ядете цели плодове.

Да елиминирате рафинираните храни, захарните изделия, тлъстите меса, алкохола, цигарите и газираните подсладени напитки. Предпочитани трябва да бъдат пълрнозърнестите продукти, зеленчуци и кълнове, семена, ядки, кисело мляко, яйца. Можете да си позволите и

диетична пица, но по рецептата на П.Брег:

Пица от пълнозърнесто брашно с пресен ананас, сърчица от артишок, настъргани тиквички и моркови, нарязани домати и маслини с много лук и чесън, с настърган отгоре пермазан.

Стягане на мускулатурата в областта на корема, ханша и бедрата с гимнастика

  • Клякане с разтворени колене, след това бавно изправяне, като петите са допрени с пръстите навън. Ръцете са опънати встрани на височината на раменете.
  • В страничен лег тялото е повдигнато до лакътна опора. С високо повдигнат крак описвайте кръгове в едната, след това в другата посока.
  • От колянна опора изнесете единия крак високо назад, сваляте го бавно надолу, без да докосвате пода. Повторете с другия крак.

С тези три упражнения скоро ще забележите, че кожният и мускулният ви тонус се подобряват, ако ги превърнете в част от вашия стил на живот. Така с диетичния режим ще подобрите обменните процеси, а с правенето на упражнения ще приведете мускулната структура в добра форма.

Домашни грижи срещу целулит

  • С четка с естествен косъм направете лек масаж върху кожата на сухо преди хигиенния душ.
  • За подобряване еластичността на кожата прилагайте контрастни душове като редувате топъл и студен.
  • Практиката показва добър ефект от разнасяне с масажна ръкавица на морска сол върху кожата, докато сте под душа.

Там, където упражненията не могат да помогнат, потърсите козметично студио за антицелулитен масаж. С него се подобрява кръвоснабдяването в областите с целулит на бедрата, ханша, корема, вътрешната страна на коленете, глезените, седалището и вътрешната част на мишниците. Антицелулитеният масаж с мед или етерични масла (портокал, сантал, пачули), наред с очистването, активира и процесите на регенерация така, че съединителната тъкан постепенно става по-еластична и стегната.