Пулмоналната (белодробна) хипертония е в резултат на стесняване на малките артерии, които кръвоснабдяват белите дробове. Кръвният поток, изтласкан от съкращението на дясната сърдечна камера, среща съпротивлението на свитите и запушени кръвоносни съдове в белия дроб. Сърцето се уголемява от усилената работа, което може да се диагностицира с ехокадиограф. 

Симптомите на белодробната хипертония са неспецифични: 

-Задух и при най-леки усилия

-Отпадналост, безсилие

-Припадъци

-Сини устни и студени ръце

Това рядко заболяване (у нас пациенти са около 70 души)

обикновено се диагностицира късно.

Златното правило за поставяне на окончателна диагноза е дясната сърдечна катетеризация, която може да се извърши само във високо специализиран кардиологичен център. При тези изследвания може се измери кръвното налягане в белия дроб.

От усилената работа сърцето се износва без лечение за около 3 години

и се развива сърдечна недостатъчност. При най-напредналите стадии лечението е трансплантация на белите дробове. В момента трима български пациенти с тази диагноза се нуждаят от спешна белодробна трансплантация в Европейски клиники. 

Причината за белодробна хипертония може да бъде друго заболяване -

склеродермия, ХИВ - инфекция, вроден порок на сърцето, белодробен емболизъм, но съществува и идиопатична форма на белодробна хипертония, за която не се открива конкретна причина.

Пулмоналната хипертония оказва съществено влияние върху качеството на живота на пациентите. Засягат се  работата, пътуванията, интимните контакти, домашните задължения.

Пациент с болестта сравнява физическото си състояние с кола, която не може да се движи с повече от 10 км/ч.

Посланието на Наталия Маева, председател на сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” към пациентите е: ”Не забравяйте, че не сте сами и много хора с пулмонална хипертония водят пълноценен живот. Вие също можете.”  Членовете на пациентското общество се обръща с молба към семейните лекари, пулмолози, кардиолози, да мислят и за това рядко заболяване, за да бъде откривано своевременно и незабавно да се започва терапия. Защото заболяването не личи, докато човек не започне да припада от безсилие и невъзможност да вдигне 1 кг.

Има четири лекарствени средства, които са разрешени за употреба у нас, а и медицинската наука непрекъснато разработва нови. Н. Маева от личен опит като пациентка с пулмонална хипертония споделя: "Когато болестта напредва, таблетките не работят”.