Всички знаем, че сънят е най-доброто лекарство за много болести. Често казваме  „спи като бебе”, за човек, който спи сладко и дълбоко. Но за много майки изразът е повече от ироничен, защото бебетата им не само не спят кротко, като ангелчета, а се будят непрестанно и плачат дълго. Ето кои са най-честите причини, поради които бебето плаче, според  novorozhdennyj.ru.

Ако става дума за новородено, основната причина за лошия сън и плача са коликите. Тук могат да помогнат тези средства, които най-често изписват лекарите или препоръчват мамите, минали вече по този път: специални капки, топла кърпа на коремчето, чай с копър, масаж и др.

Друга причина – майката не е наоколо. Когато детето заспива, то вижда майка си до себе си или до креватчето си. Но когато се събуди и е само, се плаши и това го кара да плаче. Тази ситуация има две решения – кой ще изберете зависи от вас и от начина, по който искате да възпитавате детето си.

Докато детето спи, до него спите и вие. Сънят заедно помага за по-добрата лактация на кърмещата майка, детето се събужда до нея и е спокойно. Някои родители и лекари не одобряват съвместното спане, защото по този начин се създава неправилен ритъм на ежедневието на майката.

Детето свиква да заспива заедно с майката или на ръцете й, което налага нейното присъствие до малкото, когато се събужда, и през деня, и през нощта. Събужданията са неизбежни, защото сънят на кърмачетата се състои от две фази – активна и на дълбок сън. В активната фаза сънят на детето е лек, повърхностен, затова детето често се събужда и когато установи, че не се намира в тази обстановка, в която е заспало, започва да плаче и да търси майка си. Според лекарите 70% от децата около и над 3 месеца могат да спят спокойно около 90% от нощта.

Периодични грижи. Според доктор Спок, световноизвестно име в областта на педиатрията, детето може да се научи да заспива самичко за 3 нощи. Не всички майки обаче успяват да се справят, защото основната тактика е, когато детето плаче, майката да не ходи при него, или да отиде за съвсем кратко, да го успокои и пак да си тръгне. Всеки ден броят на отиванията при детето се намалява, докато стигне нула. Така детето ще разбере, че майка му няма да идва всеки път, когато то заплаче. Според много родители и психолози този подход е стресов за детето и то не се чувства защитено още от ранна детска възраст. Именно затова родителите трябва сами да изберат своята практика – ще вземат ли детето на ръце, ще го люлеят ли и т.н.

Ако сте от родителите, които нямат проблем с това да случат как детето им плаче, внимавайте със следното – понякога детето плаче, защото нещо го боли. Децата на 4-5- месеца плачат най-често, заради болките от поникващите зъби, което често е съпроводено от висока температура.



Емоционалното натоварване и превъзбудата са основните причини, заради които малко по-големите деца детето плачат на сън. Децата спят по-лошо, ако сте имали гости, или самото дете е било на гости.  Новите хора и обстановка, шумът, игрите могат да станат причина за пораждане на стрес. Децата попиват всякаква информация. Затова трябва да внимавате какви филми гледат, каква музика слушат с какво се занимават, докато седят пред компютъра.

След 2-годишна възраст децата често сънуват кошмари, разговарят на сън, викат и плачат. Добре е майката да отиде при детето да го успокои, да му обясни, че това е било само сън, че не е истина, да го убеди, че всичко е наред, че тя ще пропъди страховете му надалеч. Често именно на такава възраст децата които до този момент са спали в своето си креватче, се преместват в леглото на родителите си, а после трудно отвикват. До мама и татко им е уютно и не се страхуват. Дали ще вземете детето при себе си в леглото, или не, е ваше решение. По-важното е да не превръщате тази ситуация в проблем. По-често до този вариант стигат децата, които са лишени от родителската грижа по-дълго време през деня, такива при които има сложни семейни отношения – развод, смърт или преживяват друг сериозен стрес. Обикновено кошмарите се случват през активната фаза на съня. Когато детето се научи да контролира емоциите си, ще се научи и да различава съня от действителността и ще се успокои.

За да спрете сълзите нощно време
  • постарайте се преди лягане да успокоите детето.
  • създайте подходяща за сън атмосфера в тиха и спокойна обстановка
  • поговорете с детето, погалете го
  • прочетете му приятна (в никакъв случай не страшна) приказка.
Когато заспива в добро настроение, и сънят му ще бъде спокоен и пълноценен.