Ако се нуждаете от бърз прилив на енергия
Бананът е високоенергийна храна. Ако сте гладни и искате бързо да заситите глада, хапнете един плод. Той съдържа захари, които лесно се усвояват от организма и бързо попадат в кръвта. Това е причината спортистите да приемат именно банани.

Против язва и гастрит
Плодът помага при язва и гастрит. Основната причина е, че той има способността да „коригира” киселинността в стомаха.

Помагат при хипертония
Можете да хапвате бабани на плажа, за да регулирате кръвното налягане. Бъдете сигурни, че плодовете ще държат кръвното ви налягане под критичните нива, защото съдържат ензими, които доказано успешно контролират кръвното налягане на хора с хипертония.

Подобряват концентрацията и рефлексите
Бананите увеличават нивата на калий в организма. Обикновено след интензивна тренировка мускулите ни болят, сърцето ни бие неравномерно, а рефлексите ни са сведени до минимум. Причината са именно ниските нива на калий, които лесно могат да бъдат възстановени с изяждането на 1 банан.

Богати на желязо, подходящи за вегетарианци
Бананите могат да се справят с често срещан проблем при жените и най-вече вегетарианците – недостигът на желязо в организма. Хората лесно отпадат и чувстват непрестанна отмора. Богат на желязо, бананът върши чудесна работа.

Подсилват имунната система
Богати на антиоксиданти, витамин С, А, както и цинк, бананите подпомагат и засилват имунната ни система.

Помага при слънчеви изгаряния и рани
Смачкайте вътрешността на един банан и наложете така получената каша върху изгореното или ударено място. Съвсем скоро ще почувствате облекчение.

Ако страдате от диария
Ако посещавате тоалетната толкова често, че нямате време да отскочите до аптеката, но в същото време разполагате с добре узрял банан, изяжте го. Добре узрелите банани се използват успешно за лечение на дизентерия и облекчаване на диария.