.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Аспартамът води до напълняване

Евгений Милов | преди 2 години
Аспартам
Снимка: iStock
Вижте резултатите от изследване на международен екип от лекари и учени

Aспартамът - широко използван изкуствен заместител на захарта в редица диетични безалкохолни напитки - води до диабет и напълняване. Това сочат резултатите от изследване на международен екип лекари и учени от израелския "Weizmann Institute of Science" и бостънската "Massachusetts General Hospital". 

Експерименти с мишки

Разграждането на аспартама в храносмилателната система нарушава действието на ензима "чревна алкална фосфатаза", което възпрепятства неутрализирането на вредни токсини и води до тяхното натрупване - а това причинява възпаление, водещо до хронични заболявания като диабет.

Напълняване

Комбиниран с богати на мазнини продукти, аспартамът причинява по-голямо напълняване при мишките, като паралелно с това повишава кръвната им захар – основна предпоставка за развитие на болести като диабет.

Необходимост от тестове с хора

Предстои екипът от учени да направи изследвания и с хора, за да търси възможно намаляване на негативния ефект на аспартама върху човешкото здраве чрез добавка с ензима "чревна алкална фосфатаза". Повече за резултатите от изследването прочетете в "New Scietist".

Аспартам
Снимка: iStock
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?