Когато сте изморенa, рисувайте цветя. Това ще ви помогне да подредите мислите си и да успокоите съзнанието си.
Когато сте ядосани, чертайте линии. Прави, извити... каквито ви се иска.

Когато ви изпитвате физическа или емоционална болка започнете да редите пъзел. Заниманието ще отвлече вниманието ви в друга посока и ще можете по-лесно да се абстрахирате от дискомфорта, който изпитвате. 

Когато скучаете, оцветявайте.

Когато сте тъжнa, изобразявайте дъги използвайте всички възможни цветове.

Можете ли да плетете? Имайте предвид, че когато изпитвате страх, плетенето помага да преодолеете усещането за страх. На психическа основа то помага (несъзнателно) да се чувстваме по-спокойни и сигурни. 

Ако сте притесненa, изобретете кукла или аксесоар за дома.

В ежедневието сме изложени на стресови ситуации, които влияят на психиката ни. Когато сме напрегнати е препоръчително да рисуваме една определена форма в различни големини, но винаги еднаква.

Носталгията е неприятно чувство, но не и необратимо. Усетите ли, че ви обзема подобно чувство – нарисувайте лабиринт. 

В тази връзка, когато ни предстои да вземем важно решение, но още не сме направили своя избор, арт-терапевтите препоръчват да изобразяваме линии и/или кръгове. Така ще отпуснем съзнанието си, давайки му възможността да гледа по-ясно над нещата. 

При разочарование най-добрият начин да се отърсите от неприятното чувство е да възпроизведете портрет на любим за вас човек. Личност, която ви носи радост и утеха.

Ако сте объркана – нарисувайте мандала.

В случай, че сте отчаяна представете си как бихте могла да излезете от това състояние. Визуализирайте себе си щастлива и изобразете представите си на лист хартия.

Неспокойнa ли сте? Правете оригами. След това може да ги запазите и да си направите 3D картина, която да краси вашия дом.

Понякога животът ни изправя пред неприятни ситуации, които ни възмущават. В подобно състояние е добре да се заемете с колаж.

В подобни моменти се чувстваме безсилни. Ако искате да възвърнете своите сила и тонус, нарисувайте пейзаж.