Липовият цвят е сред традиционните билки с широко приложение поради многообразието здравословни ползи. Използва се за гаргара (при фарингит, ларингит), като чай и за приготвяне на бани (при изгаряния, хемороиди и ставни болки) .

Цветовете се берат заедно с присъцветния лист през юни и юли

Сушат се разстлани без да се мачкат на проветриво и сенчесто място, докато дръжчиците станат чупливи. Липовият цвят съдържа витамин С, гликозиди, танини, восък, слузни вещества, етерично масло. Поради лечебните си качества - противомикробно, отхрачващо, диуретично и потогонно,

чай от липа може да се пие при:

  • Пресипнал глас, главоболие, виене на свят, отоци и изпотяване
  • Кашлица при грип, бронхит, пневмония, бронхиална астма
  • Невроза, безсъние, хистерия, епилепсия
  • Стомашно-чревни заболявания
  • Възпаление на бъбреците и цистит

Билковият чай от липа може да се пие и по време на бременност, а разходката под цъфналите липи през юни е същинска ароматотерапия.

Приготвяне на чая

1 супена лъжица цветове на липа се заливат с кипяща вода

Запарва се 15-20 мин.

Прецежда се и се пие горещ, подсладен с лъжичка мед

Снимка: freedigitalphotos.net

Липата е и медоносно растение, а липовият мед е най-вкусната храна-лекарство.