Медът не е само вкусотийка, която обичаме да похапваме на закуска с палачинки, или да подслаждаме чая с нея. Той се използва широко в медицината за лекуване на различни заболявания и състояния.

Апитерапията или още позната като терапия с пчели (от латинското apis, което означава пчела), е използването на продукти, произведени от медоносни пчели за медицински цели.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Терапията не е нещо ново за човечеството. Тя е прилагана и в Древен Египет, Гърция и Китай. Още гръцкият физик Хипократ, познат ни днес като „бащата на медицината”, припознава в отровата на пчелата лекарство за изцеление на артрит и други заболявания, свързани със ставите. А днес никой не се съмнява, че продуктите, произвеждани от пчелите са изцелители на различни проблеми и заболявания свързани с циркулацията на кръвта, възпаления и повишаване на общия имунитет на организма.

Абсолютно всичко, което пчелата произвежда може да бъде използвано за лечение: мед, пчелно млечице, пчелен прашец, пчелна отрова, прополис, пчелен восък. Според вида на продукта, различните терапии са получили и различни названия.

Лечението с мед – медолечение

Всяка наша сутрин може да започва с лъжичка или две мед – той е източник на енергия, която е достатъчна за целия ден. Помага при кашлица и раздразнено гърло, а приложен външно той може да се използва за почистване на рани. Антибиотичното му действие се използват и за лечение на възпалителни заболявания на устната кухина и влагалището. Чудодейният пчелен продукт действа и успокояващо на нервната система.


Лечението с прополис – прополисотерапия

Прополисът, известен още като „руският пеницилин” има антисептично и антибактериално действие – използва се за дезинфекциране на рани и тяхното по-бързо зарастване. И още – в състояние е да предотврати лошия дъх в устата, да помогне при възпалени венци, кариеси. Приема се и срещу възпалено гърло, артрит, циреи, акне, астма, дерматити, язви и възпалителни заболявания на червата.

Лечението с пчелен прашец – поленотерапия

Пчелният прашец е богат да витамини и минерали, и може да се използва като хранителна добавка. Също помага на хора, които страдат от сезонни алергии като сенната хрема.

Лечение с пчелна отрова – апитоксинотерапия

Пчелната отрова се предписва на хора, страдащи от артрит, ревматизъм, възпаления на сухожилията. Тя може да се инжектира в тялото чрез игла или просто да се оставите пчела да ви ужили. Отровата съдържа вещества като мелитин и адолапин, които действат противовъзпалително, и се счита, че тя е по-силна от много лекарства, които се използват за тази цел.

Лечение с пчелно млечице – желе-роял-терапия

Твърди се, че пчелното млечице действа благоприятно за цялостното здраве на човек и може да помогне при умора, безплодие, астма и липса на апетит. Проучвания по темата показват също, че пчелното млечице помага при борбата с холестерола. Често се използва и в продуктите против стареене на кожата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Много често в зависимост от заболяването или състоянието на човек се комбинират два или повече пчелни продукта. Понякога към тях се добавят и различни есенциални масла, за да бъде ефектът по-силен.