Мисълта й се лее, изпреварвайки въпросите, които искам да й зададам. Упоена от гласа й, слушам в захлас и забравям да питам.

От 1997 година насам Анастасия се впуска в света на медийното пространство. Работи като телевизионен репортер и водещ, радио-водещ, активен журналист и редактор. Във фокуса й са културните новини и хората на изкуството – музиканти, актьори, друг тип артисти. Слушателите на предаванията й първи отбелязват, че гласа й е мек и омайващ. Доскоро работи и като PR и организатор на големи музикални събития, едно от които е Spirit of Burgas. Първата й любов обаче е музиката.

Едва 5-годишна Анастасия хваща цигулката. Има нелеко детство, което отрано я насочва към духовни занимания, едно от които е системата на йога. Всъщност, първите си стъпки в нея Анастасия дължи на своята преподавателка по солфеж. Тя е и първият ментор, който посява у младото момиче семето на познанието и устрема към духовно себеусъвършенстване.

Анастасия има бакалавърска степен по детска психология, магистратура по връзки с обществеността, а в момента е докторант по Психология на здравето в катедра "Обща, експериментална и генетична психология" в СУ. Сертифициран инструктор е по йога на смеха и по хата йога. Притежава основно ниво на Метода Силва. Тя е истински гуру, от когото можем да научим много за самите себе си и всичко онова, което ни вълнува в духовен и психоемоционален план. Ето какво сподели тя с нас:

Ladyzone.bg: Как се реши да обединиш журналистиката и музиката – две толкова светски професии, с интерес към пътищата за физическо, психо-емоционално здраве и личностно усъвършенстване?

Анастасия Манлихер: "Учейки психология, осъзнах много неща за себе си и света, който ме заобикаля. Журналистиката все още продължава да е отчасти мое занимание, но в крайна сметка тя, както и PR-ът, са приложими в много други сфери - с каквото и да се захване човек днес, умението да се представя добре, е много важно. В сесиите ми за психо-емоционално здраве, умението ми да разпитвам хора, да извличам най-важната информация, ми помага. Това съм го усъвършенствала с годините, в които съм взимала стотици интервюта за радио, телевизия, печатни или он-лайн медии. Всъщност това, което в момента се опитвам да правя, изкристализира в международен план като една нова професия, която получава названието health coach („здравен учител” от английски език). Това е човек, който направлява в здравословен план другите. Тук обаче се има предвид нещо повече от физическо здраве. Системите на йога, дао, чи гун са чудесни начини да започнем да работим върху себе си на няколко нива едновременно. Всъщност всички тези запазили се от хилядолетия системи са пътеки за морално и психо-физично развитие, които ни помагат да развиваме себе си физически, но и да усъвършенстваме ума, духовната си същност, възпитават у нас висока ценностна система. Последната днес е голям дефицит сред цялата човешка цивилизация и това си личи по всички събития напоследък, които ни стряскат и ужасяват."

Това ли е формулата срещу негативното мислене, бавното и постепенно приучаване на съзнанието към все по-положителен модел на мислене?

"В интерес на истината, основна е промяната на мисловните модели, често съдържащи страх, който ни блокира. Успеем ли да подменим негативните убеждения с положителни мисли ще настъпи промяна в живота ни. Установих от собствен опит, че човешката психика е точно като мускулатурата. Когато искаме да сме в по-добра физическа форма - спортуваме. В началото ни е трудно, но знаем, че ако сме постоянни, с времето ще дойдат и първите видими резултати."

Разкажи ни за йога на смеха? Каква е ползата от този вид практика?

"Йога на смеха е едно жизнерадостно занимание, което се състои от забавни игри и упражнения по смях. Идеята е не просто да разтоварва, но да накара човек да се отърве от прекалено голямото си его. По време на един сеанс по йога на смеха е много важно просто да се оставиш да се наслаждаваш максимално на това, което се случва по време на сесията. Естественото чувство на радост ни е дадено по рождение. То до голяма степен ни е било отнето от възпитателната система със забраните да не вдигаме шум, да не се смеем, да седим мирни, да бъдем сериозни и строги, да се подчиняваме. Целта е да си го върнем. Всички сме чували фразата: „Смехът е здраве”. Докато се смеем, в телата ни се изливат цели коктейли с хормоните на щастието: серотонин, ендорфин, окситоцин, и започваме се чувстваме по-добре. На мен лично смехът ми даде много в един много тежък период от живота ми."

Водиш часове по хата йога?
"Водя часове, в които съчетавам йога асани с упражнения и пози от други системи, които работят върху проблемите в гърба, кръста, врата, таза. Това е единият ми фокус. Другият е работата с ди-стреса, което включва дихателни техники, медитативно техники, автогенен тренинг, който обаче аз разработвам с някои елементи от енергийната психология. Работя и върху убежденията и мисловни модели и тяхната трансформация."

Като спомена за убежденията, могат ли те да въздействат върху съзнанието, а оттам и върху целия житейски път на човека?

"В психологията има разграничени личностни типове – А, В, С, D. Те описват как определени особености на характера могат да доведат до определени заболявания. Установено е например, че хората, които са склонни лесно да избухват, имат повишен холестерол. При тях е висок и рискът от сърдечно-съдови заболявания. Хората пък, които са склонни твърде много да потискат емоциите си, да гълтат горчивите хапове на ежедневието, са склонни към инсулти, инфаркти и ракови заболявания. Биохимичните процеси в нас зависят не само от храната, която приемаме, но и от емоциите, които доминират у нас."

Има ли техники за отпускане, които можем да използваме на работното си място, които да ни настроят на позитивни честоти, и би ли ни издала някои от тях?
"Да, има такива техники. Всъщност те са и акцент на моите анти-стрес сесии. Най-простичката сред тях е всеки път, когато се сблъскаме със силен стрес и не можем да го преодолеем в мислите си и на физическо ниво, да поемем дълбоко въздух през носа, така че да усетим как гръдния ни кош се повдига и да издишаме през леко отворена уста - бавно, плавно, но категорично. Повтаряйки това в рамките на 5 -10 -15 минути, ако се налага половин или 1 час, няма как да не усетим, че умът започва да се прояснява, тялото си отдъхва от пренапрежението, мисловните процеси започват да се наместват. "

Ето и една кратка медитативна техника от известен френски невробиолог и психиатър, приложима при конфликтни ситуации.

Вдишваме и издишваме дълбоко 3 пъти, след което фокусираме вниманието си върху сърдечната област. Представяме си нашето сърце как изпомпва кръвта. Нека се замислим върху това, че сърцето е орган, който работи без прекъсване, ритмично, 24 часа в денонощието. Да си припомним, че то е органът, който последен дава индикация, когато животът си отива от нас. Да му благодарим за цялата тази неуморна работа, която върши. Да му поискаме прошка за моментите, в които сме го "ядосвали", а то се е "свивало", и ние сме усещали стягане, сърцебиене, бодежи. Да си припомним какво е да даваш или да получаваш чиста, неподправена любов. Когато възстановим чувството на безусловна любов съзнателно, нека да си го представим като приятен топъл флуид, в който потапяме сърцето подобно на мъничко бебе във вана. Ако оттренираме тази мисловна техника, тя ще ни помогне бързо и лесно да отвличаме вниманието си от неприятните усещания в ситуации, които са ни разстроили, подразнили, уплашили или разгневили.

 

Има ли формула за успех и ако да, каква е тя?

"О, наскоро научих една изключително интересна статистика относно факторите, от които зависи нашия успех в живота. Научих я по време на една лекция на Гергана Маркова от Markov college. Обобщението, до което изследователи по личностно развитие стигнали, е следното: за да сме успешни, са ни нужни 10% знания и умения, 40% лична мотивация, и забележете: 50% качествено обкръжение, т.е. хората, с които работим – екипа, с когото вършим делата си. Изводът от тази любопитна статистика е, че не е важно само какво и как, а и с КОГО!"

Как да говорим и да се държим, за да излъчваме увереност, да вдъхваме доверие?

"Успехът ни зависи до голяма степен от самоувереността ни. Аз, както и всеки друг човек, познавам хора, които не са особено добри в това, което правят, но пък изключително вярват в себе си и постигат с лекота целите си, дори по-лесно се приемат и от околните. И обратното – някой е с изключителен капацитет в собствената си област, но поради своята свитост и неувереност, остава в сянка. Умението да говорим ясно, конкретно, без да разтягаме локуми, да говорим изнесено, а не да си мрънкаме под носа, умението да структурираме логично тезите си – това са основните критерии, които помагат посланията ни да достигнат по-лесно до публиката."

Много от нас сме склонни да съдим, да търсим грешките в другия, а не в нас самите?

"Знаеш ли, много често съм разсъждавала по този въпрос. Когато сме склонни да съдим другите, това го правим от гледната точка на абсолютната си собствена уязвимост. Когато ние се извисим на едно ниво на съзнанието си, в което сме достатъчно сигурни и уверени в себе си, ние нямаме нужда да го правим. Тогава нямаме нужда да поставяме квалификации на другите, да ги съдим. Осъждането и нападението не са инструменти на силните личности. Истинската човечност е това, което ни характеризира като хора в моменти, в които някой е слаб, и ние се навеждаме, за да му подадем ръка, да му помогнем да се изправи."

Твоето послание към хората, към всички онези, които изпитват нужда от нещо по-позитивно, красиво и духовно?

"Да се грижим повече и за вътрешното си „аз”. Да започнем да го отглеждаме като цвете в саксия, да го поливаме грижовно, да намираме все повече хубави страни в себе си, да се фокусираме повече върху тях, да си даваме повече любов, да обичаме себе си без условност. Това, върху което се фокусираме, става наша реалност. В този смисъл – колкото повече се фокусираме върху дефицитите в живота си, толкова повече ще ги изпитваме, и обратното – колкото повече се фокусираме върху красивите неща, които имаме, колкото и незначителни да ни се струват, толкова по-голяма сила ще дадем на красотата да се настани в живота ни… и това не са заучени приказки от някоя книжка, а неща, проверени през житейския опит. Открийте своето собствено Блаженство!"

Повече за Анастасия Манлихер може да научите от Facebook страничката й Anastasia Bliss: www.facebook.com/Anastasia.Blissful