В историята на почистването на зъбите главно място са заемали клечките за дъвчене от различни растения. Например клонките на дафиновото дърво оставяли свеж дъх в устата, а етеричните масла на лавъра действали противомикробно върху венците, езика и лигавицата на устата.

Клончета на липа или круша, след като се обелят и изсушат, се накисват във вода, а после единият им край се сдъвква, докато не стане четчица. Сокът, който се отделя при дъвченето на клечката има локален антибактериален ефект и укрепващо венците действие. Клончетата  за дъвчене са първообраза на съвременната четка за зъби. С тях се е премахвала механично натрупаната по зъбите плака.

Мисвак

Най-популярните съвременни пръчици за дъвчене са мисвак, използвани в Близкия Изток. Направени са от дървото Salvadora persica. Мисвак се употребява като краят на клончето се сдъвква, за да омекне. Отделените вещества в слюнката оказват противомикробно и противогъбично действие. С образуваните реснички на сдъвкания край механично става почистване на зъбите и междузъбните пространства.

Продължава съc зъбни конци и устен душ>>>

Зъбни конци

Зъбните конци са съвременният отговор на всички клечки за зъби. С флосенето (използване на зъбни конци) се почиства най-ефективно задържаната храна между зъбите. Конците са импрегнирани с антисептици и етерични масла. Много фини са и могат да бъдат вкарани в много тесни междузъбни пространства.

Специалистите използват и за диагностика зъбните конци. От задържането на зъбния конец могат да определят, дали някъде между зъбите има кариес и доколко е изгладена току-що направената пломба.

 

 

Продължава с хигиенен устен душ>>>

Хигиенен устен душ

Съвременната алтернатива на клечките за зъби е душът за зъби. Той работи на принципа на смесване на вода с въздух под налягане. Силата на струята е на степени, които се избират по желание. Водният удар прави масаж на венците и лесно прониква между зъбите, независимо колко плътно те са разположени в зъбната редица.

Зъбният душ може да работи само с вода или с антисептичен, освежаващ разтвор за уста. Водният масаж подобрява кръвоснабдяването на венците и ги заздравява срещу кървене. 

Разбира се, измиването на зъбите с ръчна или електрическа четка е основната и задължителна хигиенна процедура. Каквото не сте могли да премахнете, целенасочено се занимайте с тънки четчици. Те влизане между зъбите в по-трудно достъпните зони назад между кътните зъби. Така може да поддържате перфектна хигиена на зъбите ежедневно.

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images