Знаем, че алергиите са нещо много неприятно и се проявяват точно, когато най-малко искаме. Тъкмо се запролети, запяват птички, а вие чувствате носа си, като чуждо тяло, сложено на лицето ви, само за да ви измъчва. Справянето с алергиите е възможно с помощта на лекрства, но понякога симптомите стават толкова непоносими, че се чудите накъде да поемете.

Затова може да се наложи да посетите отново лекаря.Как да разберете дали подобно нещо е необходимо?

Ето признаците, които не бива да пренебрегвате:

* Чувствате болка в областта на синусите или имате други симптоми за инфекция там (треска или кремообразен жълт/ зелен секрет, изтичащ от носа);
* Проблемите с алергията ви се задълбочават, но не знаете защо;
* Взимате лекарства с рецепта или някакви противоалергични, които обаче никак не облекчават положението;
* Лекарството срещу алергията ви дава странични ефекти, които ви притесняват – например, понижена координация или повишено чувство за дехидратация;
* Развивате треска или се появяват болки в ушите;
* Кашлицата или настинката ви продължават повече от 1 до 2 седмици;
* Усещате сърбежи в очите или ушите;
*  Алергията ви пречи да живеете нормално;

Вашият лекар може да ви помогне да разберете кои алергени причиняват тези реакции, за да намалите досега си с тях. Възможно е да има лекарства, които да облекчат нещата или направо да ви отърват от тях.

В случай, че нещата не са чак така належащи, можете да се заредите с търпение и да приложите метода "изчакване с повишено внимание". Този подход е малко на принципа „ще поживеем, ще видим”, но ако се подобрите от самосебе си, няма да имате нужда от лечение. Ако се влошите – вие и вашият лекар ще решите каква да е следващата ви стъпка.

Тази стратегия е подходяща в случаите, в които имате леки симптоми, които не се нуждаят от лечение или се подобряват от традиционните лекарства. Ако обаче те са упорити и продължават повече от няколко дни, отново е препоръчително да посетите лекар, съветват от health.com.

Кои лекари ви трябват?

Хората, които могат да ви помогнат, са:

Личният лекар
Педиатърът
Лекар интернист
Медицинска сестра
Медицински сътрудници

В случай, че проблемът е по-сериозен, може да се наложи да се обърнете към специалист по алергиите. Симптомите, че това е належащо, са:

* Лекарствата ви не помагат или дават странични ефекти;
* Трябва ви помощ, за да избегнете алергените;
* Започвате да обмисляте имунотерапия;
* Симптомите, страничните ефекти от лекарствата правят работата или ходенето на училище по-трудна задача;
* Често се оплаквате от синусите или от ушни инфекции;
* Имате и други проблеми, например астма;
* Необходима ви е таблетка или инжекция кортикостероиди, за да контролирате положението;
* Симптомите ви продължават и няма подобрение повече от 3 месеца;

Вашият лекар може да ви пренасочи към специалист уши, нос, гърло (УНГ). Той ще види дали има назални полепи или други неприятности от този вид.

Ако не са ви диагностицирали с алергия, а имате симптоми, които ви тревожат, също е задължително да се обърнете към доктор.