.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ако срещнете отровна змия...

| преди 7 години
Ако срещнете отровна змия...
Снимка: sxc.hu
Следите от ухапване са две добре различими дупчици

„По  нашите планини няма да срещнете смъртоносни змии”, ни убеждава инструкторът по планинско спасяване Райчо Тодоров. Обикновено инцидентите с ухапване от змии у нас са случайни, ако змията е настъпена по невнимание или при опит да бъде хваната. Възможност има при обръщане на камъните или бране на боровинки и малини по планинските склонове на припек. Препоръчително е да се върви по-шумно в планината, защото първата реакция на змиите е да избягат и да се скрият.

Отровни, но не смъртоносни, са усойницата и пепелянката

И двете са сравнително малки и достигат до 50 - 80 см. Името пепелянка идва от нейния пепеляв цвят. По гърба й се вижда зигзагообразна по -тъмна ивица, а на главата й се различава рогче от люспи. На цвят усойницата е кафеникаво-сива с тъмни ромбовидни петна по целия гръб и живее във високите планини. Усойницата е с по-силна отрова, но и тя хапе само при самоотбрана.

Следите от ухапване от отровна змия са само две дупчици

Около ухапването се появява зачервяване и оток. Първото нещо,  което трябва да се направи, е да не се изпада в паника. Понякога човек може да се влоши повече от страх, отколкото от отровата. Препоръката е по най-бързия начин да се потърси спасителната служба или най-близкото медицинско заведение.

Може да се постави студен компрес с чиста вода върху ухапанато място

Всичко друго, като изсмукване на кръв от мястото, разрязване на кожата, правене на противозмийски серум, са отречени митове са самопомощ.

При излет в планината предвидливо избягвайте местности, за които е известно, че има змии. Високите туристически обувки и дългият панталон са основни изисквания към екипировката срещу ухапването от змии.

Съвети на планински спасител вижте във „Видео по темата”.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?