Зачервяване на очите най-често се дължи на възпаление на конюнктивата - лигавицата, която покрива очната ябълка и клепачите от вътрешната страна.  Конюнктивитът е разпространено, но не е опасно заболяване на очите. Може да се лекува. Средствата са различни, в зависимост от причинителите - бактерии, вируси, гъбички, алергени. 

При конюнктивит в очите при мигане се усеща дращене, все едно че има песъчинка. Очите започват да сълзят. Клепачите се подуват. Появява се сърбеж. При бактериалния конюнктивит в окото се отделя гноен секрет и миглите на сутринта са слепнали. Затова офталмолозите казват, че от конюнктивит човек се разболява през деня и нощта, но той се проявява при събуждане. Лечението е антибиотично с локални средства - капки и маз за очи.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Вирусният конюнктивит рядко е самостоятелно заболяване. Обикновено възниква заедно с остра респираторна инфекция или грип.  Липсва обилен секрет.

Очите не просто са зачервени, а придобиват яркочервен цвят.

Появява се светлобоязън, т.е. непоносимост към светлината.

Вирусният конюнктивит е по-упорит и изисква продължително лечение с противовирусни средства.  

Конюнктивитът е заразно заболяване

За да не се предаде на останалите членове от семейството, трябва да се спазва добра лична хигиена. Да се използва индивидуална кърпа за лице, която да се подменя всеки ден.

Да не се разтъркват очите с мръсни ръце. Когато излизате навън, използвайте еднократни влажни антибактериални кърпички, след всеки контакт с предмети от обществени места.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Съществува и алергичен конюнктивит. Той може да бъде алергична реакция към различни дразнители: полени, преки слънчеви лъчи, битова химия, храни.

Симптомите на алергичния конюнктивит са сърбеж в очите, сълзливост, подпухналост на клепачите.

За да се установи конкретно кой е алергизиращият агент, задължително трябва да се направи тестуване.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

В случай, че сте получавали алергични реакции, използвайте само хипоалергична козметика.

Четките и моливите за гримиране на очите не бива да надраскват кожата и лигавицата при използването им. Измивайте ги редовно. Задължително ги подменете след като вече сте получили конюнктивит.

Спазвайте хигиенните изисквания при ползване на лещи. Когато лещите ви дразнят, а нямате разтвор с вас, не използвайте вода или слюнка "по спешност”. Това е лоша идея, защото слюнката съдържа бактерии, които са нормални за устата, но не и за очите. Най-добре ги свалете. Ако имате успокояващи капки за очи ще се избавите от зачервяване на очите, но най-доброто е да носите резервни лещи винаги с вас или любимите очила.

Снимка:Thinkstock/Getty Images