Хималайската сол се използва във все повече домакинства, защото съдържа по-малко натрий и е много по-здравословна от обикновената. Успоредно с това, тя може да подобри и въздуха в дома. За тази цел се продават лампи, направени от тези кристали. Когато крушката затопли солта, тя започва да отделя отрицателни йони, наричани от мнозина "витамините на въздуха". Отрицателно заредени йони има край реки, водопади и край морския бряг. В такава среда човек се чувства бодър и енергичен.

Точно обратно е действието на положителните йони, отделяни от електронните устройства в домовете и офисите ни. Затова тези йони са наричани "електронен смог". Според Световната здравна организация хората в големите градове са изложени на 20 пъти по-големи дози положителни йони спрямо нормата. Те причиняват безсъние, алергии, нервни разстройства и др.

Когато включите лампа от хималайска сол, излъчените от нея отрицателни йони първо ще неутрализират вредния „електронен смог” и алергените. След това ще започнат да преобладават, както става след лятна дъждовна буря. Ще се почувствате много по-добре, защото лампата:

- йонизира стаята
- намалява ефекта от електромагнитните вълни на електронните устройства
- дава приятна светлина, която успокоява
- намалява главоболието и мигрената
- подобрява кръвообръщението
- намалява стреса
- подобрява дишането
- успокоява артритите
- успокоява алергиите и кожните възпаления