Всеки от нас живее, както намери за добре и според своите възможности. Но с напредването на времето, ние често правим равносметка дали сме направили най-доброто за себе си. През розовите очила на младостта рядко можем да разберем дали направляваме живота си по най-добрия начин и въобще взимаме ли си поука от своите грешки. Ето кои са най-често срещани неща, за които съжаляваме, че не сме направили по-рано в живота си.

1. Да се погрижим за тялото и ума си

Преследването на амбициите, дългите часове на работното място и жонглирането с безброй ежедневни задачи води до пълно изтощаване на тялото и ума ни. Недоспиването не позволява да се възстановим и да продължим с нови сили. А и непрекъснато се опитваме да бъдем полезни за всеки друг, но не и за нас самите.

Време е да помислим по въпроса дали някои неща не могат да бъдат свършени и по по-бавен и лежерен начин, а защо не и да бъдат отложени във времето, при това без да подлагаме себе си на излишен стрес.

2. Да поддържаме здравословен начин на живот

Време е да преосмислите начина на хранене. Не става въпрос за диети или специални апликации, следящи калориите, които поглъщате. Мислете за храната като за гориво – най-доброто гориво, което заслужавате.

Докато сме млади, не обръщаме голямо внимание на храната, но след определена възраст тя започва да оказва влияние върху здравето и общото ни състояние като ниво на енергия, настроение, двигателна способност.

3. Да поставите душевното здраве на първо място

Много от нас не признават, че имат нужда от психологична помощ. Редица ментални проблеми започват още в младежките години. Именно времето, за което е разпространено мнението, че това за най-хубавите и безгрижни години. Но колко много зрели хора биха се чувствали далеч по-добре, ако бяха потърсили психологична подкрепа възможно по-рано през живота си.

4. Да следвате желанията си

Често си спомняте тийнейджърската си мечта да станете сценарист и да покорите филмовата индустрия. Но изправяйки се пред несигурността на живота, по една или друга причина не сте намерили сили да преследвате тази мечта.

Може би са ви разубедили или пък е нямало кой да ви посъветва как да тръгнете по мечтания път. И ето, сега работите нещо, което не ви носи удоволствие и се опитвате да се успокоите с „едва ли щях да успея“. Ами ако бяхте?

5. Да сме прекалено неразумни в избора на партньор

Когато се питате дали правите точния избор с човека до вас, почти никога няма да чуете следния, но изключително важен съвет: вижте как партньорът и родителите му управляват финансите си. Ако не ги бива в тази част, това ще се отрази и на вашия живот. Любовта е прекрасно нещо, но бедността и стресът не са.

Не се женете, само защото времето ви притиска или всички очакват това от вас. Отделете достатъчно време да опознаете любимия човек и семейството му.

6. Да отстоявате себе си

Колко пъти сте съжалявали, че в напечени ситуации сте премълчавали или не сте отстоявали докрай мнението си. Винаги остава горчивото усещане, че не сме успели да се защитим, както трябва. Независимо от възрастта, независимо дали сме изправени пред авторитетен човек, ние не трябва да бъркаме вежливостта и уважението с мекушавостта и ниското самочувствие.

7. Да пътуваме и да опознаваме света (извън зоната на комфорт)

Пътувайте възможно повече. Не става въпрос за далечни екзотични дестинации. Можете да опознаете родината си, да отиде на ски курорт или на някой летен фестивал. Ще запомните тези събития завинаги, но и ще придобиете нова представа за света и за себе си. Ще се превърнете в по-интересен човек.

Вижте във Frida.bg още важни неща, за които хората съжаляват, че не са направили по-рано.

Научете от видеото по-долу как да постигнете по-голямо щастие в живота: