Животът и емоциите ви до голяма степен зависят от вас. Ето няколко начина да запазите спокойствието си, въпреки напрежението, което цари около вас.

Не се стремете да контролирате всичко. Често излизането от вашия контрол на всяка дреболия е повод за възпламеняване на раздразнението ви. Повярвайте, че "светът върви” и ще продължи може би не по-лошо и без зоркият ви контрол. Още повече, ако влезете в ролята си на жена, именно слабостта ви ще се удивите как се превръща в мощна сила. 

Опитайте се да се видите смешната страна на това, което ви влудява. Смейте се по-често. Смехът веднага намалява нивото на хормоните на стреса в организма с 25%. Не се страхувайте, че ще изглеждате несериозни. Здравето ви е по-ценно от фалшивата репутация. 

Заемете спокойна отпускаща поза и се концентрирайте върху усещанията си. Между мислите и позата на тялото има обратна взаимовръзка. Стресът повдига раменете, свива юмруците, навежда главата, сковава кръста и обратно - отпуснатите рамене, изправената глава, чупката в кръста "превключват” негативните мисли. 

Не се самонавивайте. Голяма грешка е от един случай да събирате и обобщавате всичките си неприятности на куп. Разбира се, че ще направите погрешни заключения чрез негативните си мисли. Откажете се от примиренчески изказвания подобни на това: „Не може и да бъде по-добре”.

Споделете проблемите си с близки и мъдри приятели. Стоицизмът не ви помага, дори ви прави още по-неотстъпчиви. Приятелската подкрепа дава спокойствие, сигурност. Освен това, никога не е излишен обективен поглед отстрани, за да разберете, че "и това ще мине”. 

Разсейте се с приятна музика. Въпреки раздразнението, което ви е обхванало, спрете и потърсете слушалките. Пуснете любимата си музика, която ви помага да се отпуснете. Музиката има чудодейно въздействие върху ума и може да помогне да избягате от натиска на тъжните и негативни мисли. 

Разтрийте китките на ръцете си. При възможност размачкайте сами врата и раменете си и ще усетите мигновена релаксация и успокоение от този самомасаж. Така се облекчава напрежението в мускулите, настъпило в резултат от стресовата ситуация. 

Изпийте чаша вода. Точно в напрегнат момент не посягайте към кафето или алкохола. Това може да ви се струва банален съвет, но помага да не хабите излишни нерви.