Вече ви запознахме с първите четири причини, които обясняват защо е добре да не вечеряме навън, набързо или в компания, различна от семействата ни.

Това важи особено ако децата ни подрастват в момента. Храненето вкъщи ще ги научи да предпочитат здравословните храни, да са по-спокойни и по-уверени. Хапването с любимите и най-близки хора се отразява много добре и на самите вас.

Ето и останалите 4 причини да ни повярвате:

1.       Вечерите вкъщи ще научат децата ви да казват „не”

Според статистиката, тийнейджърите, които вечерят с родителите си поне 5 дни в седмицата, са по-малко склонни да пушат, пият или да ползват наркотици. Онези от тях, които се виждат със семействата си на масата по-малко от три пъти седмично, са 3 и половина пъти по-податливи да опитват тежки наркотици, има 3 пъти по-голям шанс да са опитвали марихуана, повече от 2,5 пъти по-вероятно е да пропушат цигари и 1,5 пъти – да употребяват алкохол.

2.       По-добра храна и по-високи оценки

Тийнейджърите, които се хранят вкъщи по-малко от три пъти седмично, получават с 20% повече двойки в бележника, показват статистиките. Само 9 % от онези, които правят обратното, получават лоши оценки. Семейните вечери дават на децата възможност да разговарят с възрастни, да наблюдават как те общуват помежду си, което между другото обяснява защо се смята, че семейните вечери изграждат и обогатяват речника на детето.

3.       Вечерята освобождава стреса, натрупан през деня

Вярвате или не, ако имате тежка работа, намирането на време за семейството и хапвайки с него, след изморителния работен ден, намалява значително нивата на стреса. Изследователи от университета „Brigham Young University” достигнали до заключението, че майките, които вечерят вкъщи, се справят по-добре с напрежението по време на работа и издържат по-леко дългите часове в офиса.

4.       Повече пари в джоба

Да се храните вкъщи е по-евтино. Това няма нужда от обяснение.