Напоследък намираме все по-малко време за семейството. Измежду всички ангажименти, които всеки от нас има, накрая се оказва, че сутрин даваме на децата по нещо малко и вече готово за хапване, изяждаме набързо в офиса „обяд”, състоящ се от около сто калории в станиолена опаковка, а накрая на деня грабваме подадена от прозореца на ресторант за бързо хранене "вечеря".

Храненето със семейството е много добър вариант за почивка и отпускане. И въпреки, че ви се струва лукс, е наистина важно да го правите. Ето защо:

1.       Децата по-лесно ще се научат да харесват зеленчуците и полезните храни

Изследване на деца от 9 до 14 годишна възраст, които са вечеряли по-често с родителите си показва, че те повече обичат плодовете и зеленчуците, отколкото колата и пържените храни. Менюто им съдържа по-голямо разнообразие от хранителни вещества като калций, желязо и фибри.

2.       Перфектното време за опитване на нови храни

Малко е вероятно шест годишното ви дете един ден просто да реши, че иска да пробва броколи. Родителите трябва да покажат на децата си нови за менюто им храни. Децата по принцип имат нужда от малко насоки, за да се научат да се хранят здравословно. Семейната вечеря е прекрасен повод за подобни експерименти.

За целите на изследване, направено през вече далечната 2003-а, група деца били накарани да опитат червени чушки и да оценят колко са им харесали те. След това в продължение на 8 дни  били приканвани да ядат чушки, но толкова, колкото им се яде. На последния ден отново били накарани да дадат своите оценки и да посочат колко им е допаднал вкуса й.

Накрая на експеримента, децата сложили по-високи оценки на зеленчука, отколкото в началото. Оценките били дори по-високи от тези на друга група деца, които получавали награда за яденето след всяка изядена порция. Изводът? Тактики от типа „Няма да ставаш от масата, докато не си изядеш всичко” не са толкова ползотворни, колкото ако им дадете време да свикнат с тях, дори и да не са ги харесали първия път, когато са ги опитали.

3.       Вие контролирате порциите си

Съвременните хора все по-често се хранят извън домовете си. Това е удобен , но и много калоричен вариант. Обикновено порциите храна в ресторантите съдържат до 60% повече калории, отколкото тези вкъщи.

4.       Храненето с мама и татко означава щастливи деца

Изследванията показват, че децата, които се хранят със семействата си по-често, рядко изпадат в депресии, обмислят самоубийство и развиват хранителни разстройства. Те започват да правят секс по-късно и искат родителите им да се гордеят с тях. Когато детето е в депресия, семейните вечери и разговорите, които се водят по време на тях, могат да действат терапевтично. Това, разбира се, е в случаите, когато няма някакви проблеми между двамата родители, които се пренасят и на масата.

Очаквайте скоро и втора част.