Менструацията е част от живота на всяка жена в продължение на години.Тя започва между 12-13-годишна възраст, а менопаузата започва около 50 години, макар че има вероятност това да се стане и преди да сте навършили 40. На практика жените се занимават с месечния си цикъл около 4 десетилетия и имат работа с около 11 800 тампона, според проучвания.

Но какво всъщност знаем за менструацията? Много от нас имат значителни пропуски в познанията си за този период, а д-р Google често не е надежден източник.

Предлагаме ви 8 факта, които никой не си прави труда да ни каже.

1.Има такова нещо като „твърде силно течение”
Често това се случва при подрастващите. В повечето случаи те не знаят, че могат да го контролират . Макар че силният поток се среща често, ако се налага да сменяте тампона/превръзката си повече от веднъж на всеки 2-3 часа или периодът ви продължава повече от седмица, най-добре е да се обърнете към вашия лекар. Хормоналните противозачатъчни може да помогнат, за да се намали количеството на течението, както и някои болкоуспокоителни. Силната менструация може и да е знак за менорагия, термин, който се използва, когато месечното неразположение пречи на жената да върши ежедневните си дейности.

2.Облекчаването на болката изисква предварително планиране
Жените, които имат силни болки по време на цикъла (проучвания показват, че това е разпространен проблем) , често използват болкоуспокояващи лекарства. Лекарите съветват тези медикаменти да се поемат преди да са започнали болките.

Научните изследвания сочат, че определени промени в начина ви на живот, сред които са физическа активност, нормален сън, здравословно хранене, релаксация, могат да допринесат за облекчаването на болката.

Срещу болезнената менструация >>

 

3. Менструацията не трябва да обърква ежедневието ви
Изследвания показват, че 90 на сто от жените имат симптоми, но те са предимно леки. Едва 10-20 процента са жените, на които менструацията пречи на нормалните им дейности. Тези симптоми могат да се появят по време на активното кървене или да са част от ПМС, който се дължи на хормоналните промени седмица или две преди менструацията.

 


Свържете се с вашия лекар, ако имате симптоми и спазми, които не ви позволяват да водите нормален живот.

Не подценявайте миомата >>

 


4. Можете да забременеете по време на цикъл
Доста малка е вероятността това да се случи, но въпреки това е възможно. Някои жени имат дълъг месечен период, който се припокрива с началото на овулацията.

Д-р Мишел Хакакха дава следния пример: „Една жена с по-кратък цикъл (например 24 дни) може да има седем дни на кървене. Ако прави секс в последния ден от кървенето – овулацията й е след 3 дни. Сперматозоидите живеят в продължение на три до пет дни, което означава, че тя определено може да забременее”.

 

5. Месечният период е индивидуален при всеки
Менструалният цикъл за всяка жена се отличава. Въпреки това при повечето жени след кървенето няколко дни са сухи, след това се появява по-гъста субстанция (преди овулацията), която става по-слаба, когато овулацията приключи. Различното при всяка жена е количеството на тази субстанция. Това е точно както при някои хора, които имат мазна кожа, а други суха.

Защо умираме за сладко преди цикъл? >>

 

6.Не може да имате напълно редовен цикъл
Няма такова нещо като типичен или стандартен цикъл – месечният период може да варира от 21 до 35 дни. При тийнейджърките може да продължи от 21 до 45 дни. На жените цикълът не идва на точно определен ден от месеца. Повечето месеци имат 30 или 31 дни, така че дори ако вашият цикъл е 100 процента точен , менструация няма да започне на същия ден или дата всеки месец.

Не е странно ако имате една или две необичайни менструации за година. Ако цикълът ви се забави или прескочи един месец – това може да е продиктувано от различни причини, сред които са заболяване, стрес, загуба или покачване на теглото. Ако тези нарушения се случват често, трябва да се консултирате с вашия лекар.

11 причини да ви закъснява >>

 

7.Личната хигиена е много важна, но без да се прекалява
Специалистите съветват, че не трябва да се прекалява с личната хигиена и да се преминава към крайности. Добре е да се използва сапун, който има рН близко до собственото ви тяло. Душ геловете, пудрите, спрейовете, кърпичките, които са толкова популярни в момента, само предизвикват дразнене. Често се срещат жени, които си мислят, че имат проблеми с вагинит или други бактериални инфекции, но истината е, че те просто фанатично се почистват с всякакви силни сапуни и козметики.

 

Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

8.Има значение кога е спряла менструацията на майка ви
Един от най-големите показатели кога ще навлезете в менопауза е менструацията на вашата майка. Около възрастта, когато тя е навлязла в менопауза , това ще се случи и на вас.

Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

Средната възраст, на която жените имат своята последна менструация е 51 г., но в рамките на нормалното е това да случи межди 40-56-годишна възраст.

Менопауза без стрес >>