.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

75% от меда в света съдържа пестициди

Евгений Милов | преди 36 седмици
пчели
Снимка: iStock
Неоникотиноидите застрашават оцеляването на пчелите

Следи от пестициди, токсични за пчелите, бяха открити в 75% от меда в света, което предизвиква безпокойство за оцеляването им, въпреки че не съществува опасност за човешкото здраве.

Концентрациите в 198 проби мед от цял свят са под нормата на ЕС за хората, но 34% от пробите съдържат неоникотиноиди, които са вредни за пчелите и застрашават оцеляването им.

"Резултати са тревожни. Регистрираните нива са достатъчни, за да рефлектират негативно върху мозъчните функции на пчелите, което да намали способността им да откриват и опрашват културите в земеделието", алармира Крис Конъли, експерт по невробиология от Университета на Дънди.

пчели
Снимка: iStock

Настоящето изследването взима под внимание наличието в меда на пет вида неоникотиноиди, считани за основен фактор за намаляване на пчелите. Резултатите от него сочат, че 75% от всички проби съдържат поне един вид от тях.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Science". Вижте повече по темата в следващото видео:

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?