Кафето изпреварва по предпочитания всяка друга топла напитка. Една глътка ароматно плътно кафе е способно да ви активира за предстоящия ден, обаче много скоро се оказва, че пиете 4-тата или 5-тата чаша кафе. Любителите на ароматната кафява течност същото така добре познават безсънието, раздразнителността и аритмията след изпития брой кафета до вечерта. И така, ето възможности да заместите кафето с някоя от следните топли  напитки:

Йезуитски чай – мате

Чаят от листата на растението мате е предпочитаната напитка на Южна Америка. Съдържа значително по-малко кофеин, но за компенсация изобилства с витамини и минерали. Мате се пие с метална сламка (бомбила) от кратунка (калабас). Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат, като напитката се пие с помощта на сламката, завършваща в долния си край с цедка.

"Кафе" от цикория

Топлата напитка от цикория е подобна по аромат на кафето, но различна на вкус. Днес кафе от цикория пият в някои региони на Франция и Белгия. Кафето от цикория има много положителен ефект и върху черния дроб.  

Топло какао

Все повече  млади хора предпочитат горещ шоколад пред горещо кафе, което има своите предимства и ползи. Какаото е подходящо и за хипертоници при продължителна ежедневна консумация вместо кафе. Благодарение на флавоноидите не се образуват артериални плаки, които стесняват артериите. Не бива да се пренебрегва и богатият витаминен и минерален състав на какаото.

Продължава с горещ рожков, черен чай, зелен чай, чай от ройбос >>>

Горещ рожков

Едно силно еспресо може да замените с чаша горещ рожков. Прилича на какао на прах и се продава в био магазините. С една чаша може да постигнете желаната бодрост и да повишите енергията си за работа от този естествен продукт от семенните шушулки на растението рожков. Много хора смесват рожков на прах със сурово какао за по-добър вкус.  

Черен чай

Черният чай има същото количество кофеин, като кафето. Ефектът му е по-продължителен и задържа бодростта през деня без пикове и спадове. В чая има антиоксиданти повече, отколкото в кафето.

Зелен чай

Една чаша зелен чай съдържа кофеин, достатъчно за да подейства освежаващо, без да създава раздразнителност, а същевременно набавя ценни антиоксиданти -  катехини. Чаят дори помага за намаляване на стреса, освежава и подобрява настроението в следобедните часове. Неслучайно пиенето на чай е дълбоко вкоренено като част от обичаите, например в Турция, Северна Африка, Великобритани. Зеленият чай действа и като антидепресант.

Чай от ройбос   

Този храст расте само в планините в Южна Африка. Изключително полезен за белия дроб, като възвръща силата и тонуса. Важно свойства на чая от ройбос е, че той придава изключителна енергия. Подобно на зеления чай Ройбос има способността да подобрява съсредоточеността на ума, бори се с възпалението, което води до умора, и може да предотвратява следобедната дрямка. Понеже е естествено сладък, дори не трябва да се подслажда.