.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

7 неща, които ноктите ни издават за здравето

LadyZone.bg | преди 16 седмици
нокти
Снимка: istockphoto.com

Много често нездравият вид на ноктите ни издава злоупотреба с лакочистител или лак за нокти, но има състояния, които могат да ни подскажат и за сериозен здравословен проблем, който изисква консултация с медицинско лице.

Жълти нокти

Проблемът жълти нокти може да бъде причинен от прекомерно използване на лак за нокти. Ако често ги лакирате или посещавате маникюристката си и не правите почивки, в които ноктите ви да дишат, често те изглеждат жълти, когато лакът бъде премахнат. С възрастта нокътните плочки също пожълтяват. Още една възможна опция е ноктите ви да потъмнеят в жълтеникаво-кафявата гама е, ако пушите.

Най-зле изглеждащите нокти от червения килим12 примера за това как не трябва да изглежда маникюрът ви

Сухи, напукани, крехки и цепещи се нокти

Сухите и цепещи се нокти са често срещан проблем. Това означава, че нокътната плочка е прекалено суха. А самата причина може да се крие в начина на живот и това, което правим най-често – прекомерното използване на лакочистител, честото миене на чинии без да предпазвате ръцете или помещението, в което прекарвате най-много време е с ниска влажност. Възрастта и използването на химически препарати също влошават структурата и вида на ноктите. Ако изключите всички тези външни фактори и ноктите ви продължават да се цепят и да са крехки, то говорете с лекаря си. При хипотиреоидизъм (състояние, при което щитовидната жлеза работи твърде бавно) се наблюдават подобни странични ефекти.

Бели петна

нокти
Снимка: istockphoto.com

Белите петна по ноктите също са често срещано явление. Много хора смятат, че появата им е причинена от недостиг на калций в организма. Това обаче не е най-честата причина. Понякога удряме пръстите си в нещо, много ни боли на момента, но след това забравяме. Точно такива малки удари, които бързо биват забравени, могат да причинят появата на бели петна, което със сигурност няма нищо общо с калция в организма ни.

Хоризонтални бразди

Ако на един от ноктите ви се появи хоризонтална линия, която е релефна, това може да е причинено от удар върху нокътя. Ако обаче по всички нокти се появят подобни бразди, то това може да е сигнал за сериозно заболяване и е добре да се консултирате с лекар. Друга причина за появя на хоризонтални линии по ноктите може да е реакция към медикамент.

Вертикални бразди

нокти
Снимка: istockphoto.com

Вертикалните бразди по ноктите са чест признак, че остаряваме. Ноктите също се сбръчкват, както и лицето ни получава своите бръчки, така и ноктите остаряват.

Гризане на ноктите

нокти
Снимка: istockphoto.com

Гризането на ноктите не е нещо необичайно, но, ако е постоянно и неконтролируемо, е напълно възможно да става дума за обсесивно-компулсивно разстройство.

Прекалено вдлъбнати нокти

Ноктите с форма на лъжица е заболяване на, при което нокътната плоча е плоска или дори вдлъбната. Състоянието е известно като койлонихия и се свързва с желязодефицитна анемия. Добре е да се консултирате с медицинско лице, ако ноктите ви изглеждат по този начин.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?