Защо магнезият е толкова важен?
Представете си процесите във вашето тяло като банкови транзакции. Тези транзакции имат такса. А сега си представете, че таксата всъщност е магнезий. Той присъства в над 300 постоянно повтарящи се транзакции в човешкото тяло. Ако го няма, метаболизмът се нарушава. След което възникват следните проблеми – хормонален дисбаланс, лош сън, липса на енергия, проблеми с кожата и трупане на мазнини на места, където нямаме нужда от тях.

Защо често сме в недостиг на магнезий?
Защото почвите, в които са отгледани храните, са изтощени и не осигуряват нужните минерали. Стресът и лошото храносмилане също са причина да бъдем с ниски нива на магнезий.

Добрата новина е, че има поне 7 начина да си набавим нужния магнезий.

1. Проверете дали щитовидната ви жлеза функционира нормално
Ако щитовидната жлеза не работи добре, тогава тялото ви не използва ефективно магнезия.

2. Намалете стреса
Стресът увеличава нуждата ви от хранителни вещества и особено от магнезий. От друга страна влошава работата на щитовидната жлеза, така че започвате по-неефективно да извличате магнезия от храните, които консумирате.

3. Варени зеленчуци
Зеленчуковият бульон е чудесен източник на магнезий. Можете да си направите една тенджерка и да пиете всеки ден по малко.

4. Костен бульон
Ще ви зареди не само с нужния магнезий, но и с калций.

5. Соли за вана с магнезиев сулфaт
15-минутна вана веднъж седмично с такива соли е достатъчна, за да възстановите нивата на магнезий. Освен това топлата вана намалява стреса.

6. Чрез хранителни добавки
Те могат да бъдат под формата на хапчета или като масла, които се втриват в кожата.

7. Шоколад и кафе
Оставихме най-приятното за най-накрая. Шоколадът и кафето съдържат много магнезий. Желателно е шоколадът да не съдържа соев лецитин.