Алергиите са едно от най-разпространените заболявания днес, при това никой не е застрахован. От тях страдат мъже и жени, занимаващи се с умствен и физически труд, стари и възрастни хора, деца и дори бебета. Алергията е повишена чувствителност на организма към определени вещества (които се наричат алергени), която се проявява под формата на различни реакции при контакт с тези вещества. Първото, което трябва да се предприеме в такъв случай, е да се изключат високоалергенните продукти от менюто, и да се набляга на тези с ниска или нулева степен на алергенност.

#Кисело мляко

Знаете ли, че киселото мляко дължи удивителните си здравословни качества не само на пробиотичното и бактериално съдържание, но и на антиалергичното въздействие, което оказва върху организма. Но преди да посегнете към богатите на пробиотици продукти като кисело мляко, кефир или ферментирали зеленчуци (например зеле), е добре преди това да знаете, че някои протеини в млякото и млечните продукти, както и природните хистамини, присъстващи във ферментиралите храни, могат да предизвикат обратния ефект, т.е. да увеличат алергичните реакции и симптоми при някои хора. Затова бъдете нащрек и внимавайте. Консултацията с лекар-специалист също е препоръчителна.

#Ябълки

Те са богати на кверцетин – биофлавоноид, който се съдържа и в лука, чесъна, зелето, горските плодове, карфиола. Кверцетинът е вещество, което се бори с алергичните реакции в организма. Нещо повече, друго проучване наскоро установило, че при бременни жени, които ядат ябълки и риба по време на бременността си, рискът от развитие на астма и др. алергии при децата им е значително по-нисък.

#Ягоди

Вискотата концентрация на витамин С в ягодите е средство не само за подобряване на имунната защита на организма, но и враг на хистамина – невротрансмитер, който причинява алергични реакции като хрема, сърбеж в очите, кихане и др. Скорошно проучване установило, че витамин С намалява нивата на хистамин от 38%, докато други изследвания са показали, че дефицитът на витамин С може да доведе до увеличаване нивата на хистамин в кръвта. Така че, мили дами, не пренебрегвайте ягодите. Хапвайте от тях, но разбира се, с мярка.

#Куркума

Индийската подправка е известна със своите противовъзпалителни свойства. Изследвания са установили още, че куркуминът – активната съставка в куркумата, може да блокира освобождаването на хистамин (вещество, предизвикващо алергични реакции), и така да предотврати появата на алергични симптоми. Така че добавяйте по малко куркума към сутрешния си шейк, супата или млечната следобедна напитка, и ще забравите що е то алергия.

#Тиквени семена

Тиквените семки са заредени с много магнезий (само ¼ чаша тиквени семки осигурява половината от дневната потребност на организма) – минерал, който отпуска мускулите и подпомага работата на белия дроб. Проучванията при животни показват, че недостигът на магнезий може да повиши нивата на хистамин – вещество, провокиращо алергични реакции. Други подукти, богати на магнезий, са бадемите, слънчогледовите семки, овесените ядки, броколите, листните зеленчуци и тъмният шоколад.

#Сьомга

Редовната консумация на сьомга (не повече от един път в седмицата) е един от най-добрите начини за увеличаване приема на омега-3 мастни киселини – те играят важна роля при борбата с алергичните реакции в организма. Немско проучване, публикувано в „European Journal”, установило, че високото съдържание на омега-3 мастни киселини в червените кръвни клетки или в диетата се свързва с по-малкия риск от развтие на сенна хрема. Друго проучване установило, че децата от гръцкия остров Крит, които ядат сравнително по-често и по-голямо количество средиземноморска храна (с високо съдържание на риба!) са по-малко предразположени към развитие на алергии и астматични симптоми. Установено е също така, че редовната консумация на омега-3 мастни киселини благоприятства и укрепва състоянието на сърцето, увеличава градусите на настроението и подобрява паметта.

#Повече свежи храни, по-малко преработени

Със сигурност знаете, че консумацията на пресни и свежи храни е за предпочитане пред тази на преработените или бързи храни. Последните са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини – про-възпалителни мазнини, чието прекалено количество в организма може да предизвика известни алергични реакции. Ето защо специалистите препоръчват да ги избягваме. За сметка на това е добре да наблегнем на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, които са богати на антиоксиданти – това респ. означава по-малко рафинирани въглехидрати и захари. Известно е, че последните могат да повишат нивата на т.нар. цитокини – причинители на възпалителните процеси и алергични реакции в организма.