Знаете ли, че напрежението или тъгата, които са ви обхванали, може да се дължат не на нещо друго, а именно на дефицита на някои витамини и минерали в организма ви. Ето кои са храните, които най-бързо и лесно ще ни помогнат да си ги набавим:

1.Ядките

За благотворното влияние на ядките върху организма се говори от незапомнени времена. Богатото съдържание на витамини и минерали в тях ги нарежда сред най-полезните и здравословни храни. Благодарение на високото количество на антиоксиданти, бадемите например укрепват имунната система. Само шепа от тези чудотворни ядки всеки ден е достатъчна, за да се чувствате в блестяща форма и настроение. Лешниците, орехите и шамфъстъкът пък са същински балсам за сърцето. Шепа от тях регулира кръвното налягане и успокоява психическото напрежение.

5 убедителни причини да обичаме бадемите >>
 

2.Авокадото

Един чудесен начин за понижаване на високото кръвно налягане, както и на нивото на стресовите хормони, е консумацията на авокадо. Това се дължи особено много на високата концентрация в него на калий. Известен факт е, че калиевият дефицит води до хипогликемия, сърдечни смущения, остри мускулни схващания, умствен дефицит и стрес. Само за сравнение количеството калий, съдържащо се в един голям банан се равнява на това в половин авокадо.

Безценното авокадо >>

 

3.Млечните продукти

Известно е, че чаша мляко, изпита преди сън, влияе изключително благотворно и отпускащо. Научни изследвания сочат, че калцият намалява мускулните спазми и успокоява напрежението. Една чаша мляко може значително да намали нивото на стресови хормони в организма. Не малко специалисти препоръчват консумацията на прясно или кисело мляко при чести смени на настроението, чувства на тревожност и раздразнителност.

Кое прави киселото мляко истинско >>

 

4.Портокалите

Точно така. Един-два портокала са прекрасен избор в случай, че настроението ви не е на градус. И на какво друго може да се дължи това, освен на витамин С. Проучване, при което немски изследователи подложили 120 души на тест за оценяване на мисловната и математическа способност, направили следните интересни резултати: тези, които преди решаването на теста приели 3 000 мг витамин C споделили, че се чувствали по-малко притеснени, а някои от тях – дори комфортно. При същите кръвното налягане и нивата на кортизол (хормон на стреса) се върнали значително по-бързо към нормално състояние в сравнение с останалите, които не яли портокали преди теста.

10 суперхрани, които съдържат повече витамин С от портокалите >>

 

5.Сьомгата

Стресовите хормони имат най-голям враг в лицето на омега-3 мастните киселини. Установено е, че диета, богата на омега-3 мастни киселини поддържа нивото кортизол и адреналин в организъм. Освен това омега-3 мастните киселини предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Ето защо консумацията на риба е особено препоръчителна най-малко два пъти в седмицата. Колкото рибата е по-мазна, толкова по-добре.

Рибата – задължителна в детското меню >>

 

6.Спанакът

Магнезият, който е в особено високи количества в спанака, също има способността да прогонва стреса. Дефицитът на този минерал често може да предизвика мигрена, главоболие, вялост и постоянно чувство на умора. Само една чаша спанак осигурява 40 % от дневната нужда на организма от магнезий.

Спанакът в менюто на бебето >>

 

7.Зърнената закуска

Ако се чувствате тъжни, съществува вероятност това да се дължи и на ниското ниво в организма ви на витамин D. Той също, подобно на калция, благоприятства отделянето на серотонин. Затова яжте повече мляко, зърнени храни и… гъби.

Зърнените закуски - добрият избор за добър старт на деня >>