Обикновено още в първите дни на месец септември запретваме ръкави и започваме да пълним кошниците с… орехи. Ето защо е време да си припомним за техните уникални по своята същност свойства и да се доверим напълно на фантастичните им лечебни качества:

1. Богати са на белтъци

Знаете ли, че орехите са първенци сред всички останали ядки! Те са богат източник на важни хранителни вещества и на белтъци – 100 г орехи доставят толкова белтъци, колкото 70 г месо!

2. Същинска съкровищница от витамини и минерали

Орехите съдържат също значителни количества витамини като антиоксидантния витамин Е, фолиева киселина, ниацин, витаимни В6, В1, биотин, както и много минерални вещества – калий, магнезий, цинк, желязо, мед, манган, селен и др.

 

3. Повишават добрия холестерол

Орехите са богати на омега 3-мастни мазнини киселини. Повечето (около 92%) от съдържащите се в тях мастни киселини са поли- и мононенаситени, поради което ядките намаляват лошия холестерол, повишават добрия холестерол и понижават триглицеридите.

4. Орехите са мощен антиоксидант

Освен антиоксидантния витамин Е, орехите съдържат широк набор и от други антиоксиданти – селен, флавоноиди, които подпомагат защитата от вредните свободни радикали. Действието им се свързва с процесите на стареенето, катарактата, възникването и развитието на сърдечно-съдовите заболявания, много видове рак, ревматоидния артрит, Паркинсовоновата болест и др. заболявания.

5. Предпазват от сърдечно-съдови заболявания

Установено е, че хората, които ядат поне 100 г ядки седмично, имат с 30 % по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не консумират ядки! Специалистите уверяват, че една шепа ядки дневно (30-40 г) е количество, което може ефективно да съдейства за намаляване на сърдечно-съдовия риск.

6. Стимулират умствената дейност

Не случайно орехите са наричани "храна за мозъка". Омега-3 мастните киселини в ядките играят важна роля за оптималното функциониране на мозъчните клетки, което осигурява бистър ум, пъргава мисъл и добра памет.

И за финал няколко важни съвета:

• Не забравяйте, че за да запазят ценните си качества, орехите трябва да се консумират сурови и несолени!
• За да се избегнат окислителните промени във витамин Е и ненаситените мастни киселини, най-добре е черупките на орехите да се отделят непосредствено преди консумацията.
• Ако ви се наложи да съхранявате обелените орехи за известно време, това трябва да става в добре затворени стъклени съдове, на тъмно и за кратък период от време.