Очите се нараняват от попадане на метални стружки и дървени стърготини, и от химическите вещества, използвани в бита. Децата травмират очите си по време на игра със стрелички и пружинки. Нараняванията по време на празниците са от неправилно боравене с фойерверки и от самоделни бомбички.

Предпазни очила при опасни спортове и ремонтни дейности у дома

В лятно-есенния период по време на беритбата на плодовете стават битови травми от одраскване на роговицата на окото от листата и от клоните на дърветата. Дори обикновените слънчеви очила са ефективно предпазно средство за очите от одраскване. Важно е да се слагат предпазни очила за механична защита на очите при извършване на ремонтни дейности вкъщи. Нека и децата, когато играят със стрелички да слагат защитни очила. Особено важен момент е те да бъдат под наблюдение при запалване на фоерверките на частно парти.

 Продължава с още пет начина как да пазим очите си>>>

Профилактични прегледи при офталмолог

По-добре е да предпазваме, отколкото да лекуваме. Офталмолозите съветват първият преглед на детските очи да се направи на 3 години и след това на 6 годишна възраст преди тръгване на училище. Има например състояния, които чудесно могат да се диагностицират в тази възраст, като късогледство и синдром на "мързеливото око". Защото колкото по-рано това се случи, толкова по-бързо може да се коригира. Амблиопията (мързеливото око) засяга 3% на децата. Лечението е ефективно със специални упражнения чрез закриване на здравото око с цел да се предизвика стимулиране зрението на "мързеливото”.

Правилно ползване на очилата и лещите, коригиращи зрението

Късогледство се среща все по-често в детска възраст, но когато се направи корекция с очила навреме може да се предотврати прогресиране на късогледството.

Продължава за упражнения с очите>>>

Редуване на работа пред екран с почивка на всеки час

Съществуват някои елементарни правила при общуване с компютъра, които ще намалят вредното въздействие както върху нашето, така и върху зрението на децата ни. Периодично давайте отдих на очите си, като отклонявате погледа си в посока извън екрана и тогава избягвате взирането и напрягането. Разстоянието до монитора не трябва да е по-малко от 50-60 см. Нивото на екрана трябва да бъде почти под ъгъл 90 градуса с точката на зрение. Избирайте най-ниската степен на светлинния контраст.

Упражнения с очите

Лесно и ефективно упражнение за релаксация на очните мускули - в седнало положение с изправен гръб, дланите покриват очите с кръстосани пръсти върху челото. Необходими са 5 минути в това положение. За по-добър достъп на кръв и кислород до очните мускули без да въртите шията и главата погледнете, задръжте погледа си към дясното рамо за 1-2 минути. След това затворете очи и направете почивка. Бавно само с очите погледнете и към лявото рамо за 1-2 минути. Отново затворете очи и направете почивка.

Продължава с храните, които стимулират зрението >>>

Редовна консумация на плодове и зеленчуци, съдържащи бетакаротини

Родителите трябва да приучат децата си да развият вкус към сокове от прясно изцедени портокали и моркови; свежи салати от червени домати,червен лук; плодова салата от праскови, кайсии, боровинки, къпини. Замразени, изсушени боровинки и боровинковото сладко също са полезни за засилване на зрението. Особено в края на лятото, когато боровинките са току що набрани може да ie изяждат по 200 г. дневно. Консумацията им подобрява зрителната острота и запазва дълго време зрението  отлично. 

Рецепта от народната медицина за подобряване на зрението:

100 мл. сок от сурово червено цвекло и 2 супени лъжици морковен сок се пият на гладно всеки ден в продължение на 2 месеца.