Противозачатъчните хапчета са един от най-сигурните начини да се предпазите от нежелана бременност. Ефектът им обаче е гарантиран само ако сте стриктни и не пропускате да ги пиете. Все пак често се случва, улисани в ежедневните ангажименти, да забравим да вземем дневната си доза. Ако това е единичен случай, обикновено не е фатално. Може да изпиете две на следващия ден. За най-голяма сигурност прочетете упътването в листовката. За да не си създавате излишна паника обаче, просто може да се придържате към следния списък с трикове, които ще ви напомнят да си изпиете хапчето.


1. Пийте го винаги в един и същи час, за да си изградите навик.

2. Сложете си аларма, която да ви напомня за хапчето. Ако е нужно дори две.

3. Оставете блистера на видно място, на което няма как да ги пропуснете, например - до четката за зъби или в кутийка, върху казанчето на тоалетната.

4. Залепете си ярко цветно листче на монитора на компютъра с надпис – "Днес взе ли си хапчето?"

5. Премествайте халката или любимия си пръстен на друг пръст или на другата ръка. Нека промяната ви подсказва, че имате някакво несвършено задължение.

6. Завържете си червен конец на ръката. Всеки път, когато го погледнете, си припомняйте дали в този ден вече сте изпили противозачатъчното.