Оказва се, че в ресторант човек избира храната и напитките не само с небцето и стомаха си. Влияние оказват хората наоколо, музиката, осветлението и оформлението на менюто. Някои неща ни карат да се храним по-здравословно, други – не съвсем.

Ето какво са установили анализаторите от университета Cornell.

1. Индекс на телесната маса на сервитьора
Изследване върху 500 души установява, че хората са 4 пъти по-склонни да си поръчат десерт, ако сервитьорът има висок индекс на телесната маса. Освен това, колкото по-слаби са клиентите, толкова ефектът е по-голям. Обяснението за това е просто – хората се успокояват, че някой е по-пълен от тях и си казват: „Какво толкова? Мога да хапна един десерт”.
Сервитьорът влияе и на количеството алкохол, което се изпива. Клиенти с по-пълен сервитьор пият 17% повече.

2. Теглото на хората във вашата компания
Колкото по-пълни са вашите приятели, толкова по-склонни сте да поръчвате нездравословна храна. Логично.

3. Обстановката
Мекото осветление и спокойната музика предразполагат към по-дълъг престой в заведението и съответно повече консумация. Добрата новина е, че в заведенията за бързо хранене столовете нарочно са твърди, а музиката е по-невротична. Идеята е да не се застоявате и да освободите място за следващите клиенти, но пък така хапвате по-малко нездравословна храна.

4. Имената на ястията
Хората са по-склонни да си поръчат ястие с описателно име. Например „Сочни пилешки филенца по италиански”, а не краткото „Пилешки филенца”. Участниците в проучването са определили като по-вкусни ястията с дълго име, макар че блюдата с кратко име на практика са били същите. Те са били готови да платят 12% повече за ястията с дълго име.

5. Храна от бюфет
Оказва се, че има голямо значение как са подредени храните във витрината. Направен е експеримент с два бюфета. В единия на първо място има плодове, а в другия началото е с бъркани яйца със сирене. 86% от клиентите на първия бюфет си взимат плодове срещу 55% при втория, където те са сложени най-накрая. 75% от клиентите на втория бюфет си взимат бъркани яйца със сирене, докато на другата „опашка” това правят само 29% (там яйцата са най-накрая).
Като цяло – 65% от чинията ни е пълна с поне едно от първите три ястия в бюфета. Колко сме манипулируеми, а.

6. Специалитети

Менютата често са много дълги и ни мързи да ги четем подробно. Оказва се, че хората са доста склонни да поръчат ястие, поставено в кратката секция „Специалитети”, както и всяко блюдо, препоръчано от сервитьора. А той едва ли ще ви препоръча нещо само защото е здравословно, така че е по-добре да слушате инстинкта си.