Болки в кръста не получават само децата и хората, които не спират да се движат. Може би ви се е случвало, увлечени в работа пред компютър да станете схванати и с охкане да пристъпите, поради изтръпване на краката или болки в кръста. Всяка принудителна поза с приведен гръб или в седяща поза рано или късно води до оплаквания в гърба и особено в кръстната област.

Болките се дължат на претоварване само на една мускулна група. Това напражение, когато към него се добави рязко усилие или усукване, довежда до изместване на плашлените и силна болка. Има множество лекарства, които успокояват болката и премахват началото на възпалителния процес, но проблемът остава не разрешен. 

Как да избегнете болките в кръста

Откажете се от модата "голо кръстче" особено във ветровитите по-студени дни и вечери на есента.

Не се заседявайте в една и също поза, ако работите с компютър. Офис столовете позволяват да регулирате височината и облегалката в различни положения за гръбнака. Три пъти през деня променяйте настройките на стола. Така ще облекчите кръста от натоварването по един и същи начин.

Не се захващайте с усилена физическа работа, ако нямате тренировка и сила за това. Спазвайте принципа за постепенност.

Ето пет упражнения срещу напрежение в кръста:

- Направете бавни кръгове в кръста в едната посока 5-6 пъти и в другата посока 5-6 пъти.

- Повдигнете се на пръсти и отпуснете тяло върху пети с раздрусване седем пъти.

- В прав стоеж с ръце зад гърба, хванати една за друга, опънете главата назад и цялото тяло. Стречингът ще ви ободри, освен че ще облекчи напрегнатите мускулни груби на целия гръб.  

- Легнете по гръб. С ръце прегърнете свитите в коленете крака, стъпили на пода и се залюшкайте върху гърба от петите до главата и обратно няколко пъти.

- Направете упражнението "котешки гръб" за укрепване на мускулите на корема и на гърба.

Изграждането на "мускулен корсет" чрез тези лесни, но ежедневни упражнения, предотвратява болките в кръста от обездвижването и намалява рисковете от дископатия.

Не забравяйте, че движението е изключително полезно за гръбнака. 

Още начини да облекчите гърба си прочете в следващия пост: